Romgaz păstrează confidențiale detaliile finalizării mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Deal-ul vine după ce Duro Felguera a găsit capital la un consorțiu mexicano-portughez

Romgaz păstrează confidențiale detaliile finalizării mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Deal-ul vine după ce Duro Felguera a găsit capital la un consorțiu mexicano-portughez
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, păstrează confidențiale detaliile tranzacției convenite cu spaniolii de la Duro Felguera drept condiție prealabilă semnării noului contract de lucrări, în valoare de aproape 70 milioane euro plus TVA, pentru finalizarea noii centrale de la Iernut, care ar fi trebuit să fie gată încă din urmă cu 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Contractul de Tranzacție (denumit în continuare Tranzacția) a fost negociat în considerarea întregii situații juridice generate de încheierea Contractului de Lucrări Inițial, de apariția numeroaselor probleme imprevizibile pe parcursul derulării lucrărilor și respectiv de rezilierea acestui contract″, precum și ″cu scopul rezolvării unor diferende între părți și a finalizării lucrărilor rămase de executat la CTE Iernut″, se arată în documentele Romgaz.

Rareș Bogdan, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme – Romarm CITEȘTE ȘI Rareș Bogdan, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme – Romarm

Potrivit sursei citate, contractul de tranzacție va putea fi citit numai de către acționarii Romgaz și doar cu condiția semnării în prelabil a unui acord de confidențialitate.

După cum a relatat Profit.ro, în cadrul negocierilor cu Romgaz pentru finalizarea centralei de la Iernut, poziția spaniolilor a fost că ″plata către Duro Felguera SA a reținerilor aferente vechiului contract reprezintă o condiție prealabilă a ordinului de începere a lucrărilor″.

Funcționarii Poștei vor merge la BNR să afle cum pot ști că unii bani sunt falși CITEȘTE ȘI Funcționarii Poștei vor merge la BNR să afle cum pot ști că unii bani sunt falși

Ca urmare a rezilierii din iunie 2021, Romgaz a executat garanțiile de bună execuție depuse de cele două companii contractoare, în cuantum total de circa 115 milioane lei, respectiv aproape 80 milioane lei de la Duro Felguera și 34,7 milioane lei de la Romelectro. În plus, consorțiul Duro Felguera-Romelectro se judecă din 2021 cu Romgaz, solicitând anularea primei notificări de reziliere din 2021 a contractului inițial, anularea unor penalități de întârziere de 12 milioane lei, extinderea duratei de execuție a contractului și plata de costuri totale suplimentare de 37 milioane euro fără TVA (44 milioane euro în total), plus dobânzi.

Contractul de tranzacție de acum, condiție a încheierii noului contract de lucrări, a fost semnat, ″împreună cu anexele la acesta, de către directorii cu mandat Romgaz și transmis către Duro Felguera (și, după caz, Romelectro și General Electric)″ și va fi supus aprobării AGA luna viitoare, urmând să intre în vigoare doar după votul pozitiv al acționarilor.

Fermierii ies pe stradă să protesteze. Vin și la București CITEȘTE ȘI Fermierii ies pe stradă să protesteze. Vin și la București

Motivele principale ale încheierii Tranzacției au fost reprezentate, dar fără a se limita la, de: a) interesul Romgaz de a finaliza cât mai repede lucrările și a asigura punerea în funcțiune a proiectului de investiții în vederea generării de energie electrică în sistem; b) Riscurile aferente proiectului, care în măsura în care s-ar concretiza, ar fi de natură să conducă la prelungirea momentului până la care lucrările ar fi urmat să fie finalizate pe o perioadă nedefinită, ceea ce ar fi generat dificultăți suplimentare legate de finalizarea lucrărilor (riscul de deteriorare a echipamentelor și lucrărilor instalate crescând pe măsură ce trece timpul fără ca lucrările respective să fie finalizate)″, argumentează compania românească.

La finalul lui 2021, executarea lucrărilor de la Iernut era finalizată în proporție de 65-70%. Din acel an nu s-a mai lucrat deloc pe șantier, după reziliere.

CONFIRMARE ANAF a vândut apartamentul lui Ioan Becali CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ANAF a vândut apartamentul lui Ioan Becali

Prin concluziile Raportului tehnic de evaluare întocmit de TUV AUSTRIA ROMANIA s-au reținut următoarele: a) lucrările sunt realizate într-o proporție mai mică de 90%; b) din punct de vedere general “TURNKEY PROJECT”- proiect (proiectare, execuție, instruiri, cursuri, etc), investiția este finalizată aproximativ 80% și c) din punctul de vedere al execuției (execuție care face parte din investiție), lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 65 – 70%, cu precizarea că, în calcul, au fost luate lucrările care au mai rămas de executat din ceea ce este proiectat și lucrările pentru care încă nu există proiecte″, arată Romgaz.

Termenul de finalizare, în baza noului contract, este de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitate de prelungire, în condiții neprecizate. Asta înseamnă că noua unitate de producție de energie electrică pe gaze a Romgaz nu va fi gata anul acesta.

După ce au anunțat cele mai mari concedieri din istoria lor, Google și Amazon descoperă că nu e atât de ușor să dai oameni afară CITEȘTE ȘI După ce au anunțat cele mai mari concedieri din istoria lor, Google și Amazon descoperă că nu e atât de ușor să dai oameni afară

Contractul inițial de construire a centralei, încheiat în 2016 la valoarea de 268 milioane euro plus TVA, prevedea drept termen de punere în execuție anul 2020.

Contractul nou de finalizare a noii centrale de la Iernut a fost încheiat de Romgaz cu Duro Felguera aproape concomitent cu aprobarea de către Guvernul de la Madrid a noului plan de restructurare a companiei spaniole, care prevede capitalizarea acesteia cu 90 milioane euro de către un consorțiu mexicano-portughez, cu perspectiva ca finanțatorii să ajungă să preia controlul asupra Duro Felguera

Corespondență din Istanbul - VIDEO & FOTO Ford a prezentat, în premieră, primul automobil electric fabricat în România CITEȘTE ȘI Corespondență din Istanbul - VIDEO & FOTO Ford a prezentat, în premieră, primul automobil electric fabricat în România

Pe fondul restricțiilor și blocajelor de activitate determinate de pandemia COVID-19, companiei Duro Felguera i s-a aprobat, la finalul lunii martie 2021, acordarea unui ajutor de stat de către autoritățile spaniole, în valoare de 120 milioane euro, compus din credite de 90 milioane euro și o participare la capital de 30 milioane euro. În plus, Duro Felguera a negociat atunci cu un grup de mari bănci spaniole creditoare restructurarea unor datorii de circa 85 milioane euro, precum și acordarea de garanții de 100 milioane euro.

Drept condiție a acordării ajutorului de stat, Guvernul spaniol le-a trasat sarcină celor de la Duro Felguera să își găsească unul sau mai mulți ″parteneri industriali″, care să capitalizeze compania.

FOTO Ultimatum de la Guvern pentru constructorul Pasajului Berceni: Dacă nu terminați până pe.... CITEȘTE ȘI FOTO Ultimatum de la Guvern pentru constructorul Pasajului Berceni: Dacă nu terminați până pe....

În februarie anul acesta, Duro Felguera a semnat un memorandum de înțelegere cu compania Grupo Prodi, controlată de antreprenorul mexican José Miguel Bejos, și cu subsidiara mexicană a concernului portughez Mota-Engil, la care Grupo Prodi deține 49% din acțiuni, pentru acordarea de către cele două entități de împrumuturi în valoare totală de 90 milioane euro către Duro Felguera. Atât Grupo Prodi, cât și Mota-Engil activează în domeniul ingineriei și construcțiilor de infrastructură, inclusiv energetică.

Ulterior, împrumuturile ar urma să fie capitalizate de către Duro Felguera, iar în contul acestora, în funcție de mai multe condiții suspensive, Grupo Prodi și Mota-Engil Mexico ar urma să ajungă să dețină până la 55% din acțiunile Duro Felguera, preluând astfel controlul asupra companiei spaniole contractoare a Romgaz pentru finalizarea noii centrale de la Iernut. Planul a fost aprobat la începutul săptămânii de către Guvernul Spaniei, iar acționarii minoritari ai Duro Felguera, al căror acord este necesar potrivit legii, au transmis că nu se vor opune implementării sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala romgaz de la iernut
duro felguera romelectro
romgaz iernut
productie energie electrica romania