Romgaz și statul român au profitat de explozia prețurilor gazelor. Profit net de un miliard de lei raportat de companie și impozite de 2,3 miliarde lei încasate la buget în primele 3 luni

Romgaz și statul român au profitat de explozia prețurilor gazelor. Profit net de un miliard de lei raportat de companie și impozite de 2,3 miliarde lei încasate la buget în primele 3 luni
scris 13 mai 2022

Romgaz, principalul producător de gaze autohton, deținut majoritar de statul român, a profitat de explozia prețurilor, dublându-și în primul trimestrul anului profitul net, în pofida unei producții în scădere cu 0,3% și a unei cantități de gaze vândute mai redusă cu 16,7% față de cea din aceeași perioadă a anului trecut. Statul român este însă marele câștigător al majorării prețurilor, încasând numai din impozite pe producție o sumă mai mut decât dublă față de profitul net al companiei.

Cum se poate menține și dezvolta pe piață un brand românesc va fi explicat la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania 
post criză.

Evenimentul, organizat împreună cu Lensa și Grupul Nordis, este programat pentru 23 mai, urmând să fie transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI

Profitul net raportat de Romgaz în primele 3 luni ale acestui an a fost de de 979,6 milioane lei, în creștere cu 111,24%, respectiv cu 515,9 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior. Față de ultimul trimestru al anului trecut, profitul net mai mare cu 29,13%.

Cu toate acestea, de explozia prețurilor a profitat în principal statul român. Împreună, impozitul pe venitul suplimentar și redevența petrolieră achitate de Romgaz, au crescut de la 201 milioane lei în primele 3 luni ale anului trecut la 2,3 miliarde lei (+1.046%) în primul trimestru al acestui an. Față de ultimele 3 luni ale anului trecut, aceste cheltuieli au fost mai mari cu 14,77%.

Cheltuielile cu redevența ale Romgaz au crescut cu 374,28 milioane lei (+432,96%) față de primul trimestru din 2021, iar impozitul pe veniturile suplimentare a crescut cu 1.7 miliarde lei (+ 1.509%).

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Cifra de afaceri a Romgaz s-a triplat (creștere de 195,78% sau 2,6 miliarde lei) față de perioada similară a anului anterior.

Creșterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 201,14% sau 2,3 miliarde lei a veniturilor consolidate din vânzarea gazelor și din creșterea cu 284,60% sau 279 milioane lei a veniturilor din vânzarea de energie electrică.

Din punct de vedere cantitativ, în primele 3 luni ale anului 2022 Romgaz a vândut o cantitate de gaze mai mică cu 16,7% și a realizat o producție de energie electrică a fost mai mare cu 70,86%, comparativ cu primele 3 luni ale anului trecut.

Veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au scăzut cu 11,01% sau 8,73 milioane lei.

Romgaz și statul român au profitat de explozia prețurilor gazelor. Profit net de un miliard de lei raportat de companie și impozite de 2,3 miliarde lei încasate la buget în primele 3 luni

Consumul de gaze naturale estimat la nivel național a fost de 44 TWh, cu aproximativ 11% mai mic decât cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut, din care cca. 9,5 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferența de 34,5 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 15,7 TWh, ceea ce reprezintă 35,72% din consumul național și 45,53% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Importul de gaze naturale intrat în consum a fost cu 7,33% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-au extras cu 2,07 milioane MWh mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2021 (1,96 milioane MWh față de 4,03 milioane MWh).

Costul mărfurilor vândute a scăzut cu 67,96% față de aceeași perioadă a anului 2021, în principal ca urmare a scăderii cantității de gaze achiziționate în vederea revânzării.

Romgaz este deținut majoritar de statul român, cu o participație de 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
romgaz
imozite
preț
gaze
energie