Romgaz vrea să majoreze producția de mare adâncime la ″legenda″ Caragele, după prăbușirea de peste 40% de anul trecut

Romgaz vrea să majoreze producția de mare adâncime la ″legenda″ Caragele, după prăbușirea de peste 40% de anul trecut
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 mar 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, vrea să majoreze producția în zona de mare adâncime a celui mai promițător zăcământ local onshore, cel de la Caragele din județul Buzău, unde rezervele potențiale au fost estimate în 2017 la peste 30 miliarde metri cubi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Romgaz a lansat o licitație pentru a contracta un studiu de soluție și unul de fezabilitate pentru exploatarea sondelor de gaz – condensat din structura Caragele – zonele Rosetti si Damianca.

Baidu și Pony.ai au obținut aprobare să ofere servicii de transport cu vehicule fără șoferi în capitala chineză Beijing CITEȘTE ȘI Baidu și Pony.ai au obținut aprobare să ofere servicii de transport cu vehicule fără șoferi în capitala chineză Beijing

Valoarea totală a achiziției este estimată la circa 3 milioane lei, ofertele putând fi depuse până pe 3 aprilie.

De importanță deosebită se consideră a fi zona adâncă de pe Caragele (zăcăminte de mare adâncime situate la cca. 4.000 m, de vârsră mezozoic), descoperite în urma săpării sondelor 55 Damianca și 77 Rosetti. Prin intermediul acestor sonde s-au obținut în timpul testelor de producție debite industriale de circa 0,11-0,22 milioane Stmc/zi/sg gaze și 14-59 t/zi/sd condensat. Din cele două sonde menționate, doar 77 R are infrastructura de suprafață realizată și a fost pusă în exploatare începând cu decembrie 2019.

Coreea de Sud: Guvernul intenționa să crească săptămâna de lucru la 69 de ore. Cine s-a opus CITEȘTE ȘI Coreea de Sud: Guvernul intenționa să crească săptămâna de lucru la 69 de ore. Cine s-a opus

În vederea trecerii în exploatare experimentală a sondelor ce au fost forate sau urmează a fi forate în cadrul zonelor de mare adâncime, denumite în continuare zonele Rosetti și Damianca, se consideră necesară analizarea tuturor datelor obținute în urma progranului de cerecetare desfășurat la sondele 77 Rosetti și 55 Damianca (analize fluide, analize PVT, aparametri dinamici exploatare) în vederea identificării soluției tehnico-economice optime pentru realizarea infrastructurii de suprafață necesară procesării fluidelor de zăcământ extrase. La nivel conceptual, această soluție de dezvoltare-exploatare a zonelor menționate ar presupune (fără a se limita la acestea) realizarea a două grupuri tehnologice noi (Grup 1 Rosetti, Grup 1 Damianca), precum și creșterea capacității actule de transport și livrare fluide extrase″, se arată în documentația de atribuire.

Producția de hidrocarburi de pe structura Caragele din județul Buzău a scăzut cu peste 40% trecut, a raportat anterior Romgaz Guvernului, într-un document prezentat atunci de Profit.ro.

Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor CITEȘTE ȘI Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor

În anul 2022, zăcământul Caragele a cunoscut un declin accentuat de producție, de peste 40%, determinat de fenomenele naturale din zăcăminte: mecanismul natural de producere al zăcămintelor, acestea fiind delimitate de acvifere active care, pe măsura exploatarii gazelor din zăcăminte, avanseaza în zăcământul de gaze și inundă formațiunile și afluxul de nisip din stratele neconsolidate, deși formațiunile productive sunt echipate cu sisteme de control al afluxului de nisip″, potrivit Romgaz.

Strategia Romgaz prevede forarea în zona Caragele, în perioada 2022-2024, a 9 sonde de explorare în zona adâncă (6 sonde necondiționate +3 sonde condiționate de rezultatele celor 6 sonde inițiale), valoarea investițiilor fiind estimată la circa jumătate de miliard de lei.

FOTO Pas important pentru un tronson al Autostrăzii Ford, după rezilierea cu italienii. Se speră acum ca noul constructor \ CITEȘTE ȘI FOTO Pas important pentru un tronson al Autostrăzii Ford, după rezilierea cu italienii. Se speră acum ca noul constructor "să fie unul serios"

″În paralel cu lucrările de foraj, se analizează cele mai bune opțiuni de conectare a sondelor noi care vor dovedi rezerve comerciale la sistemul productiv, în vederea valorificării acestora. Estimăm că primele producții de hidrocarburi din sondele de mare adâncime prevăzute în strategia de explorare se vor înregistra după prima jumătate a anului 2024″, se mai spunea în document.

Rezervele de gaze naturale de la Caragele au fost estimate în 2017 la peste 30 de miliarde de metric cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz productie gaze
romgaz zacamantul caragele
gaze naturale onshore mare adancime caragele
rezerve gaze naturale romania