Rompetrol investește 4 milioane de dolari în digitalizarea producției Petromidia

Rompetrol investește 4 milioane de dolari în digitalizarea producției Petromidia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2019

Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG, a investit 4 milioane de dolari într-un soft, Advanced Process Control (APC), menit a îmbunătăți activitățile de producție din rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

APC este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și a fluxurilor operaționale și urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie.

APC are la bază un model termodinamic și unul statistic, care împreună cu o tehnică de programare liniară și o funcție de performanță economică poate asigura o evoluție firească a modului de operare al instalațiilor - de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obținute (calitate, materie primă procesată, alte specificații tehnice etc).

“Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a țițeiului din România, alinierea la tendințele internaționale în domeniu, prin implementarea și adoptarea soluțiilor digitale, a inteligenței artificiale pentru creșterea profitabilității, a controlului mai riguros al produselor obținute, dar și a stabilității în operare a instalațiilor și a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcții tind spre cea de-a patra revoluție industrială – Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari”, spune Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

EXCLUSIV Concurența va retrimite Guvernului, \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concurența va retrimite Guvernului, "cu îmbunătățiri", propunerea ca statul să garanteze refinanțarea ipotecarelor "intrate la apă". Chirițoiu: E o soluție pentru a ajuta și clienții cu credite în derulare să înlocuiască Robor cu noua referință

Implementarea soluției digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalația de Distilare Atmosferică și în Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalații din procesul de prelucrare a țițeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalațiilor din rafinarie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dus și la o stabilitate în operare.

Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în 4 etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.

Prima etapă, finalizată, a fost inițiată în mai 2018 și a vizat instalațiile de cocsare, hidrofinare benzină și fractionare gaze, urmând că până la finalul acestei luni să încheie testele de performanță. În prezent, impactul generat pentru cele tre instalații este unul pozitiv, de circa un million USD/an.

Compania a inițiat în luna ianuarie a două etapă a programului de implementare a APC în instalația de cracare catalică și fabrică de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot în 2019 se va iniția și a treia etapă – reformare catalică și hidrofinare petrol, urmând ca până la finele lui 2020 să se fie funcționale toate etapele, inclusiv etapă patru – hidrocracare blândă și hidrofinare motorină.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere din România, cantitățile livrate la export de diviziile de rafinare și petrochimie către subsidiarele KMG Internațional în Bulgaria, Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre majorându-se anul trecut cu 27%, până la un nivel de 1,7 miliarde USD. Compania este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al României, aportul său în 2018 ridicându-se la 1,5 miliarde USD, cu aproximativ 300 de milioane USD peste contribuția din 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rafinare
petromidia
soluții digitale
ia