Rompetrol Rafinare și-a bugetat pentru acest an vânzări record, de aproape 3/4 din producție, pe piața internă

Rompetrol Rafinare și-a bugetat pentru acest an vânzări record, de aproape 3/4 din producție, pe piața internă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 apr 2024

Rompetrol Rafinare S.A. intenționează să-și majoreze în acest an cu 8% vânzările către piața internă, urmând a ajunge la o pondere record a acestora în total vânzări, de 73%, numai 27% din produsele rafinate la Petromidia urmând a lua calea exportului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precedentul an cu un procent record de vânzări destinate pieței interne a fost 2021, când 72% din produsele rafinate la cea mai mare rafinărie autohtonă s-au întreptat către piața internă și 28% către export.

Rompetrol Rafinare S.A. și-a bugetat venituri brute de 4,367 miliarde dolari, din care 3,473 miliarde dolari (80%) de pe piața piața internă și 894 miliarde dolari (20%) de pe piața externă, în urma vânzării a 4,657 milioane tone produse.

Aceste venituri ar fi rezultatul unei creșteri a produselor petroliere vândute pe piața internă cu 8% față de 2023 și ale unei scăderi a vânzărilor de produse petroliere pe piața externă cu 11%.

Rompetrol Rafinare și-a bugetat pentru acest an vânzări record, de aproape 3/4 din producție, pe piața internă

Rafinăria Petromidia, deținută de grupul kazah KMG, intenționează să proceseze 4,65 milioane de tone de țiței în 2024, cu un supus mediu zilnic de 14,951 mii tone/zi, din care majoritar țiței KEBCO ( 64,0%), Azeri Light (24%) și CPC (13%).

Țițeiul KEBCO va fi adus în România prin unul din terminalele din portul rusesc Novorosisk.

În portul Novorossiysk există două terminale petroliere, ambele asigură transportul și livrarea de țiței kazah în Marea Neagră. Unul este operat de Caspian Pipeline Consortium (CPC) și este conectat la conducta de transport țiței pe ruta Tengiz – Novorossiysk. Acesta permite încărcarea de țiței tip/blend CPC prin cele trei terminale plutitoare(offshore) operate în largul Mării Negre.

Cel de al doilea terminal petrolier, Sheskharis, asigură încărcarea de țiței din conducta Atyrau – Samara prin danele (onshore) operate în portul Novorossiysk. Prin intermediul acestuia, sunt livrate și alte tipuri de țiței, inclusiv titeiul de tip KEBC.

Volumul de materii prime prelucrate putea fi și mai ridicat, numai că Petromidia are planificată o revizie generală cu durata de 55 zile în perioada 10 martie-3 mai 2024.

Compania mai estimează pentru anul 2024 o marjă de rafinare de 82 dolari/tonă de vânzări.

Valoarea planificată a investițiilor totale pentru 2024 este 148 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare estimează că în 2024 va rămâne pe pierdere, de aproape 40 milioane de dolari, în scădere față de cea de 270 milioane de dolari de anul trecut.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol pierderi
rompetrol rafinare
vânzări
piața internă
export
record