Șapte firme și consorții vor să implementeze proiectul de 190 mil. euro al "incineratorului lui Oprescu"

Șapte firme și consorții vor să implementeze proiectul de 190 mil. euro al "incineratorului lui Oprescu"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 apr 2016

Primăria Municipiului București (PMB) a primit 7 oferte la licitația lansată în februarie pentru selectarea unui manager de proiect care să gestioneze planul de construire a unei instalații de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Capitală, contract evaluat la 3,8 milioane lei, TVA inclusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, au depus oferte individuale firmele Profesional Management Solutions, Avensa Consulting și Consitrans. La acestea se adaugă ofertele asocierilor Eptisa Romania-Eptisa Servicios de Ingenieria, Deloitte Consultanță-Energotech, European Funds Invest-AIN Active SLU și Compania de Consultanță și Asistență Tehnică-Resourcing Environmental Consulting-EPMC Consulting.

PMB intenționează să construiască o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale, care să producă atât energie electrică, cât și termică, și care "să poată asigura producția de energie termică din perioada de vară pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat din Municipiul București, prin valorificarea energetică a deșeurilor municipale solide", potrivit caietului de sarcini al licitației.

Percheziții la birourile Eco Petroleum și Shell din Bulgaria, după inspecții similare la sediile Rompetrol și Lukoil CITEȘTE ȘI Percheziții la birourile Eco Petroleum și Shell din Bulgaria, după inspecții similare la sediile Rompetrol și Lukoil

Amplasamentul investiției nu a fost încă stabilit, stabilirea acestuia fiind una dintre sarcinile prestatorului în contractul de asistență tehnică, în vederea întocmirii studiului de fezabilitate, prin care acesta va prezenta mai multe scenarii", se arată în documentul citat.

Pentru proiectul centralei de cogenerare pe bază de deșeuri se va solicita cofinanțare din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, construirea instalației fiind, de altfel, solicitată în repetate rânduri de Comisia Europeană.

"În prima etapă, în perioada 2010-2011, s-a încercat dezvoltarea unui proiect de investiții la nivelul Regiunii 8 București-Ilfov, soluție care nu a putut fi pusă în aplicare având în vedere lipsa cadrului instituțional și decizional aferent proiectului. Comisia Europeană, prin rapoartele de misiune transmise autorităților române, a atras atenția asupra necesității continuării eforturilor pentru promovarea proiectului, în caz contrar România riscând neîndeplinirea angajamentelor asumate în sectorul deșeurilor și, implicit, aplicarea de sancțiuni în urma declanșării procedurilor de nonconformitate (infringement) cu legislația comunitară", se afirmă în caietul de sarcini.

Fondul de Garantare a Asiguraților confirmă Profit.ro: Cristian Roșu, omul care conduce Carpatica Asig, este noul șef al FGA CITEȘTE ȘI Fondul de Garantare a Asiguraților confirmă Profit.ro: Cristian Roșu, omul care conduce Carpatica Asig, este noul șef al FGA

În vara anului trecut, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că în București se intenționează să se construiască un incinerator de gunoaie, o unitate de producție care ar putea asigura circa 5% din energia termică a Capitalei, în condiții de "înaltă performanță și randament". Oprescu evalua investiția la 190 milioane euro și menționa că banii vor veni din fonduri europene.

"Una dintre marile probleme ale sistemului termic în București este faptul că acesta este captiv unui singur furnizor de energie, respectiv ELCEN. Din acest motiv, răspunzând directivelor europene în ceea ce înseamnă managementul deșeurilor, tot în acordul de parteneriat cu Comisia Europeană, în ciclul bugetar 2014-2020, și tot în condiții de prevederi exprese pentru București, este prevăzută suma de 190 milioane de euro pentru realizarea incineratorului de gunoaie", spunea Oprescu.

Necesitatea construirii unui incinerator de deșeuri este prevăzută și în Strategia de salubrizare a Capitalei, adoptată de CGMB anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
incinerator deseuri
radet
elcen
energie termica
sorin oprescu
primaria capitalei
pmb
factura incalzire