Se semnează memorandumul cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Se semnează memorandumul cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 nov 2015

Reprezentanții companiilor Nuclerelectrica și China General Nuclear Power vor semna, luni, la sediul Ministerului Energiei, memorandumul de înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La ceremonie, care va avea loc la ora 15, vor participa și ministrul român al Energiei, Andrei Gerea, preucm și ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong.

AGA Nuclearelectrica, companie controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu 82,42% din acțiuni, a aprobat, pe 22 octombrie, memorandumul privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nuclear-electrică de la Cernavodă în parteneriat cu China General Nuclear Power Corporation, companie chineză de stat, în pofida opoziției Fondului Proprietatea (FP), acționar minoritar semnificativ cu circa 9% din acțiuni. Fondul Proprietatea ceruse amânarea semnării înțelegerii cu compania chineză până la data aprobării strategiei energetice naționale de către Guvernul României.

Anterior, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, declarase că strategia energetică nu va fi finalizată de către Guvern în această toamnă și că semnarea memorandumului pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea avea loc în noiembrie, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta în China.

Între timp, însă, premierul Ponta a demisionat, în urma tragediei din clubul Colectiv și a protestelor de stradă care au urmat acesteia.

După semnarea memorandumului de înțelegere, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation vor începe negocierile pentru acordul investitorilor în proiect și pentru actul constitutiv al companiei mixte care urmează să îl implementeze, compania mixtă având nevoie și de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru înființare, potrivit memorandumului de înțelegere. 

Statul român va acorda garanții pentru proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de Cernavodă, care va fi implementat de joint-venture-ul dintre Nuclearelectrica și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation, a declarat, recent, CEO-ul Nuclearelectrica, Daniela Lulache, care a adăugat că există așteptări ca și statul chinez să acorde astfel de garanții pentru proiect, pentru a sprijini compania pe care o controlează.

"Statul român va acorda garanții pentru proiectul reactoarelor 3 și 4. Țin să precizez că garanțiile se vor acorda proiectului, nu companiilor care îl implementează. Există totodată așteptări ca și statul chinez să acorde astfel de garanții pentru proiect, pentru a-și sprijini compania", a spus Lulache, la Foreign Investors Summit.

Potrivit directorului general al Nuclearelectrica, scopul garanțiilor care vor fi oferite este asigurarea obținerii finanțării necesare pentru dezvoltarea proiectului. Valoarea totală a investițiilor necesare este estimată la 6,5 miliarde euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
centrala nucleara cernavoda
unitatile 3 si 4 cernavoda
victor ponta
china general nuclear power