Șefa agenției de credit de export a SUA vine în România imediat după alegeri. Va vizita și centrala nucleară Cernavodă, pentru care s-a promis finanțare de miliarde de dolari

Șefa agenției de credit de export a SUA vine în România imediat după alegeri. Va vizita și centrala nucleară Cernavodă, pentru care s-a promis finanțare de miliarde de dolari

Kimberly Reed și George Maior. Sursă foto: Exim Bank

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 dec 2020

Kimberly Reed, șefa agenției de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank, va veni luni în România pentru a discuta acordul semnat în octombrie cu Guvernul de la București privind potențiala finanțare a unor proiecte românești din domeniul energiei și infrastructurii, ocazie cu care va vizita și centrala nucleară Cernavodă, principala țintă a acordului, a anunțat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Intenția Exim US este de a sprijini investiții strategice în România și de a asigura linii de finanțare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Doamna Kimberly Reed, președinte Exim Bank, va sosi luni pentru a discuta acordul dintre Guvernul Romaniei și Exim pentru finanțarea proiectelor de energie și infrastructură, urmând a face și o vizită la centrala nucleară de la Cernavodă", a spus Zuckerman, cu ocazia unei vizite de lucru la obiectivul Porțile de Fier al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, președintele directoratului companiei, Bogdan Badea, a salutat interesul american pentru dezvoltarea și susținerea proiectelor energetice ale României. "Hidroelectrica manifestă toată dorința de colaborare cu firme din Statele Unite pe proiecte de anvergură, ca parteneri. Avem planuri ambițioase într-un domeniu care este nu doar profitabil, ci și într-o continuă dezvoltare, direcția fiind cea a energiei regenerabile", a adăugat Badea.

„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA CITEȘTE ȘI „AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

Vizita în România a șefei Exim Bank vine la scurt timp după ce aceasta a avut o întrevedere cu ambasadorul român la Washington, George Maior, la care s-a discutat nu doar despre acordul România-SUA privind potențiala finanțare de către instituția americană a unor proiecte românești din energie și infrastructură și despre încurajarea exporturilor americane în România, ci și despre programul Exim Bank de contracarare directă a subvențiilor pentru export acordate de către China companiilor chinezești, pentru sprijinirea competitivității internaționale a firmelor americane în domenii precum 5G, tehnologie financiară emergentă, energie regenerabilă, biomedicină, biotehnologie sau inteligență artificială.

Anterior, Kimberly Reed a avut o convorbire telefonică cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat pe 9 octombrie un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie de la Washington. Sursa citată afirma că acest acord, caracterizat drept ”istoric”, va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care va construi unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și va retehnologiza reactorul 1.

Surpriză - O nouă lovitură pe piața de retail: FashionUP, unul dintre cei mai mari retaileri locali online de modă, cu operațiuni în patru țări, intră în insolvență CITEȘTE ȘI Surpriză - O nouă lovitură pe piața de retail: FashionUP, unul dintre cei mai mari retaileri locali online de modă, cu operațiuni în patru țări, intră în insolvență

Anterior, ambasadorul american Zuckerman anunțase că proiectul, în valoare de 8 miliarde de dolari, va beneficia de finanțare din partea agenției de credit de export a statului american, Exim Bank, și va fi coordonat de Aecom, gigant multinațional al infrastructurii, ingineriei, proiectării și construcțiilor. Acordul nuclear România-SUA a fost aprobat recent de către Comisia Europeană.

”Nu trebuie uitate reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta înseamnă că practic putem să punem în aplicare acest acord. Avem finanțare din partea americană. Vorbim de un consorțiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada și din  Franța, evident și România, fiecare partener va avea finanțare în așa fel încât acest consorțiu va putea să ia decizia de investiție, să înceapă de anul viitor retehnologizarea unității 1 și construcția unităților 3 și 4. Până în 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot așa, până în 2027-2028. Dacă vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar dacă nu îl începem și rămâneam blocați cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocați 7 ani de zile, nu apucam să îl facem. După părerea mea, finalizarea reactoarelor 3 și 4 va aduce securitate energetică definitivă pentru România”, declara ministrul Economiei, Virgil Popescu, pe 23 noiembrie.

Analiștii sunt de părere că noua administrație de la Washington, a președintelui ales Joe Biden, va continua politica actualului șef al statului american, Donald Trump, de sprijinire agresivă a investițiilor externe în energie nucleară ale companiilor de profil din SUA, inclusive în scopul contracarării influenței Chinei și Rusiei în acest domeniu. De altfel, în mandatul lui Trump, a fost eliminată interdicția istorică impusă instituțiilor financiare precum Exim Bank cu privire la finanțarea de proiecte nucleare peste hotare.

viewscnt
Afla mai multe despre
acord nuclear romania sua
retehnologizare reactor 1 cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda
centrala nucleara cernavoda