Șeful Transgaz, mesaj către Turcia: Accelerați accesul traderilor români la LNG-ul turcesc! Operatorul român de transport vrea să intre într-un proiect LNG din Grecia

Șeful Transgaz, mesaj către Turcia: Accelerați accesul traderilor români la LNG-ul turcesc! Operatorul român de transport vrea să intre într-un proiect LNG din Grecia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 iun 2023

Ion Sterian, directorul general al operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, a făcut un apel public către autoritățile de la Ankara pentru accelerarea accesului traderilor români la terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) din Turcia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El a făcut declarația cu ocazia ceremoniei de semnare a ordinul de începere a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podișor, care va transporta gazele naturale ce urmează să fie extrase din cel mai mare zăcământ offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, concesionat în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz.

Intel și guvernul german sunt aproape de un acord ca producătorul de cipuri să primească subvenții de 9,9 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Intel și guvernul german sunt aproape de un acord ca producătorul de cipuri să primească subvenții de 9,9 miliarde de euro

Conducta este construită de concernul turc Kalyon Group.

″Acest gazoduct va prelua și o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, și va prelua și gazele din terminalele LNG. Profit acum de prezența la festivitate a domnului ambasador al Turciei și sper că ne va sprijini pe lângă guvernul turc pentru accelerarea accesului traderilor din România la capacitățile de lichefiere ale celor 6 terminale de LNG din Turcia. Contez pe eforturile domniei sale de a face cunoscut și mai bine guvernului turc (acest aspect – n.r.)″, a spus Sterian.

Procurorii DNA vor fi pregătiți de FBI CITEȘTE ȘI Procurorii DNA vor fi pregătiți de FBI

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, lua în calcul încă de anul trecut ideea de a își înființa o sucursală în Turcia pentru a importa gaze din alte surse decât gigantul rus Gazprom, inclusiv LNG.

Sterian a mai spus că prin conducta Tuzla-Podișor vor trece și gaze provenite din terminalele LNG grecești Revithoussa și Volos, cel de-al doilea aflat în stadiu de proiect. ″Cu privire la Volos, Transgaz e în negociere finală, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să finalizăm discuțiile cu compania Mediterranean Gas, care construiește terminalul LNG din zona Volos″, a adăugat șeful operatorului român, fără alte detalii.

TikTok va investi miliarde de dolari în Asia de Sud-Est pentru a-și dezvolta afacerile de comerț electronic CITEȘTE ȘI TikTok va investi miliarde de dolari în Asia de Sud-Est pentru a-și dezvolta afacerile de comerț electronic

Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că intenția Transgaz este de a intra ca acționar în proiect.

″Cu gazele din Marea Neagră, cu gazele din zona Mării Caspice, cu LNG-ul din terminalele din Turcia și din Grecia, România va deveni la nivelul anului 2027 un hub foarte important în Europa Centrală și de Est și Balcani, cu peste 15 miliarde metri cubi care vin în România. Consumul de gaze al României se va dubla și nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru la consumul care va fi în România la orizontul 2027-2028″, a conchis Ion Sterian.

viewscnt
Afla mai multe despre
ion sterian transgaz
romania lng turcia
romania lng grecia
gaze naturale marea neagră
neptun deep