Shell a semnat un acord de explorare offshore în Marea Neagră cu statul bulgar

Shell a semnat un acord de explorare offshore în Marea Neagră cu statul bulgar
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 feb 2016

Compania Royal Dutch Shell a semnat un acord cu statul bulgar în vederea explorării unui bloc cu o suprafață de 6.893 kilometri pătrați, din Marea Neagră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit oficialilorbulgare, Shell s-a angajat să investească 18,6 milioane de euro (fără TVA) în explorare și să mai achite statului bulgar un “bonus” de 4,9 milioane de euro (fără TVA).

Royal Dutch Shell a depășit din punct de vedere al capitalizării grupul rival Chevron, în urma achiziției BG Group, devenind a doua mare companie petrolieră listată din lume, după Exxon.

Potrivit Bloomberg, acordul încheiat cu Shell ar permite statului bulgar să-și diminueze dependența de importurile de energie din Rusia.

Ministrul energiei de la Sofia, Temenuzhka Petkova, a declarat marți că acordul semnat de autoritățile bulgare cu Shell se întinde pe o perioadă de 5 ani și include și o opțiune de prelungire, ce poate fi exercitată de două ori pe câte o perioadă de doi ani.

“Acest proces (de explorare de hidrocarburi în offshore-ul Bulgariei - n.r.) poate fi unul foarte lung și implică multă incertitudine”, a declarat Eileen Wilkinson, vicepreședintele Shell pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În urmă cu o săptămână, Lukoil, Romgaz și PanAtlantic, parteneri în cadrul perimetrului offshore de gaze naturale Rapsodia din Marea Neagră din apele teritoriale ale României, au decis să renunțe la concesiune, după ce lucrările petroliere desfășurate pe perimetru nu au dus la rezultate de natură să justifice continuarea explorărilor după zăcăminte de hidrocarburi.

Ministrul Energiei acuză că i s-a cerut să influențeze justiția în cazul insolvenței CE Hunedoara CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei acuză că i s-a cerut să influențeze justiția în cazul insolvenței CE Hunedoara

Cu toate acestea, marile companii petroliere continuă să investească în explorarea de hidrocarburi în Marea Neagră, în pofida prețului redus al petrolului și a reducerii bugetelor de explorare. Potrivit unui raport Wood Mackenzie, motivul pentru care acestea continuă să investească în offshore-urile din Marea Neagră este acela că descoperirile s-au situat peste nivelul anticipat.

După ce au investit peste 1,5 miliarde de euro în explorarea perimetrului Neptun Deep din România, OMV Petrom și Exxon au anunțat recent că vor adopta decizia finală privind investiția în următorii doi ani, în caz în care ea va fi pozitivă producția urmând a începe în prima parte a deceniului următor.

În Bulgaria, Total SA, OMV și Repsol, parteneri în explorarea unui alt perimetru din nordul litoralului bulgăresc, au anunțat că ar putea declanșa operațiunile de explorare la mijlocul acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze
offshore
marea neagră
shell