Statul pierde pe bandă litigii la Curtea de arbitraj din Paris, achitând cheltuieli de judecată și onorarii de milioane de euro

Statul pierde pe bandă litigii la Curtea de arbitraj din Paris, achitând cheltuieli de judecată și onorarii de milioane de euro
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 iul 2016

Statul român, reprezentat de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, înregistrează eșec după eșec la Curtea de arbitraj din Paris, după E.ON și CEZ venind rândul celor de la Enel să obțină un verdict favorabil. Iar actualul ministru al Energiei avea planuri mari cu banii obținuți din arbitraje, pe care voia să-i investească în companiile energetice de stat, pentru a nu le mai privatiza. În schimb, achită cheltuieli de judecată și onorarii caselor de avocatură selectate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Curtea de la Paris a respins toate acuzațiile formulate de statul român împotriva companiei. “Din cele 24 capete de cerere, unul a fost retras pe parcursul arbitrajului de către reclamant, ca urmare a documentației depuse de pârâte, iar celelalte 23 capete de cerere au fost respinse de Tribunalul Arbitral, astfel: 17 au fost respinse ca nefondate, două au fost respinse ca fiind prescrise, două au fost respinse ca nefiind de competența Tribunalului Arbitral, una a fost respinsă ca rămasă fără obiect, iar una a fost declarată inadmisibilă”, susține ministerul Energiei. Cu alte cuvinte, SAPE nu va încasa niciun euro din cei 900 milioane de euro solicitați de partea română drept despăgubiri pe baza unui raport făcut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica (ale cărei active au fost vândute celor 3 companii). În plus, va achita companiei italiene și cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari.

Onorarii de 350.000 de euro fără TVA

Însă costurile procesului pierdut de statul român sunt și mai ridicate. SAPE trebuie să achite onorariul casei de avocatură care a reprezentat-o. De exemplu, potrivit unui articol Energy Report din 2014, cheltuielile cu serviciile de consultanță, asistență, reprezentare juridică și servicii de consultanță financiară pentru litigiul cu Enel, cuprinse în programul anual de achiziție SAPE, se ridicau la 350.000 de euro fără TVA. Acestea reprezentau onorariul avocațial și alte cheltuieli ocazionate de litigiul arbitral, la care se adăuga un onorariu de succes de 0,05% în situația în care prețul opțiunii de vânzare obținut după soluționarea litigiului ar fi fost cuprins între 268,2 milioane de euro și 350 milioane de euro. Tradus, avocații ar fi primit în această situație un total de până la 525.000 de euro.

Petroliștii de la ADX Energy se judecă în peste 90 de procese cu proprietarii de terenuri din Timiș CITEȘTE ȘI Petroliștii de la ADX Energy se judecă în peste 90 de procese cu proprietarii de terenuri din Timiș

Dacă prețul obținut sărea de 350 milioane de euro, procentajul adăugat ca onorariu de succes ar fi fost de 0,1%, procentajul suplimentar de 0,1% aplicându-se exclusiv pentru valoarea suplimentară ce depășește 350 de milioane de euro.

Banii din procese ar fi trebuit să fie folosiți pentru modernizarea companiilor, pentru a nu le mai privatiza

Iar actualul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, avea planuri grandioase cu “banii obținuți” din aceste litigii. Într-un articol publicat pe blogul Adevărul în noiembrie 2015, Grigorescu susținea că privatizarea companiilor energetice nu mai este o soluție, iar modernizarea lor ar trebui făcută de stat din sumele obținute din arbitraje. “Trebuie să clarificăm cum vom moderniza sectorul energetic românesc în următorii ani. Este mare nevoie să gândim în avans un plan. Își asumă statul această sarcină? Atunci să spunem clar că privatizările nu mai sunt o opțiune pentru moment. România va aloca resurse financiare din societăți precum SAPE, ale cărei conturi vor fi îndestulate după finalizarea unor arbitraje comerciale internaționale. Constituirea fondului de investiții agreat cu proprietarii de la Rompetrol trebuie urgentată și acei bani puși la treabă”, susținea Grigorescu cu puțin timp înainte de a fi numit ministru.

SAPE pierde, dar nu se lasă bătută

Cum își făcuse planuri mari în legătură cu banii din arbitraj, Grigorescu nu pare a renunța la procesele cu marile companii din electricitate. În aprilie 2016, a inițiat un nou proces împotriva Enel Investment Holding BV și Enel S.p.A., pentru care a organizat o licitație în vederea angajării unei noi case de avocatură. “În urma evaluării ofertelor depuse în cadrul procedurii de selecție de oferte privind atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris  în litigiul demarat împotriva Enel Investment Holding BV și Enel S.p.A., în Dosarul ICC Paris   nr. 21889/MHM, inițiat în luna aprilie 2016, având ca părți SAPE S.A., în calitate de Reclamantă vs. Enel Investment Holding BV și Enel S.p.A., în calitate de Pârâte», oferta SCA Cunescu, Balaciu și Asociații și Nexia CRG Expert S.R.L. a fost declarată câștigătoare, încheindu-se în acest sens contractul de prestări servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică nr. 09/22.06.2016”, a precizat SAPE.

Doi giganți ai eolienelor sunt în proces cu statul, acuzându-l că le impozitează de 2 ori stâlpii turbinelor CITEȘTE ȘI Doi giganți ai eolienelor sunt în proces cu statul, acuzându-l că le impozitează de 2 ori stâlpii turbinelor

E.ON a declanșat o acțiune împotriva SAPE, care va fi reprezentată tot de SCA Zamfirescu Racoți & Partners

Și în cazul E.ON, proces pierdut încă din 2015, prin care au fost respinse 11 din cele 14 capete de acuzare, statul român a fost obligat să achite cheltuieli de judecată de 1,8 milioane de euro. De această dată însă, în urma verdictului, rolurile s-au inversat: îmediat după închierea litigiului, în august 2015, E.ON a declanșat o acțiune împotriva SAPE la Curtea de Arbitraj de la Paris, E.ON devenind reclamantă, iar SAPE, pârâtă. SAPE a organizat o selecție de oferte prin care contractul a fost atribuit aceleiași companii care o reprezentase și până în acel moment în litigiul cu E.ON. “În urma evaluării ofertelor depuse în cadrul procedurii de selecție de oferte privind atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică a SAPE S.A. cu privire la pretențiile solicitate prin cererea reconvențională, în litigiul cu E.ON România S.R.L., în Dosarul ICC Paris nr. 21256/MHM, inițiat în luna august 2015, având ca părți E.ON România S.R.L, în calitate de Reclamantă vs. SAPE S.A., în calitate de Pârâtă», alături de casa de avocatură deja existentă SCA Zamfirescu Racoți & Partners”, oferta SCA Zamfirescu Racoți & Partners a fost declarată câștigătoare, încheindu-se în acest sens contractul de prestări servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică nr. 6/09.03.2016”, a fost anunțul comunicat.

Litigiul cu CEZ - singurul “succes” parțial

Până în prezent, statul român a obținut doar un “succes” parțial la Curtea de Arbitraj de la Paris, în cazul procesului cu CEZ, obligată la plata unor daune de 5,7 milioane de euro, plus dobânzi pentru nerespectarea angajamentelor luate în procesul de privatizare. Suma este aproape nesemnificativă față de pretențiile inițiale ale statului român în acest litigiu, care se ridicau la peste 81 de milioane de euro. În plus, SAPE a suportat și jumătate din cheltuielile de judecată: 217.500 de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
proces
enel
e.on
cez
electrica
sape
arbitraj
paris