Statul și-a bugetat încasări din vânzarea de acțiuni la OMV Petrom. Câți bani așteaptă

Statul și-a bugetat încasări din vânzarea de acțiuni la OMV Petrom. Câți bani așteaptă

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 feb 2023

Ministerul Energiei, care deține în numele statului român 20,7% din capitalul OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, companie controlată de grupul austriac OMV, și-a bugetat pentru anul acesta încasări din vânzarea de acțiuni la societate, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instituția se așteaptă în 2023 la venituri de peste 134 milioane lei din vânzarea de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei, în cotă de 1% din capitalul acesteia.

VIDEO Ascendia și-a dublat afacerile. Compania semnalează accesul la bani din PNRR CITEȘTE ȘI VIDEO Ascendia și-a dublat afacerile. Compania semnalează accesul la bani din PNRR

OG nr. 55/2003, precum și statutul Petrom, stipulează: ″Salariații Societății Naționale a Petrolului «Petrom» - SA București au dreptul sa achiziționeze acțiuni ale societății până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care se vor vinde acțiunile în cadrul procesului de privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziționată de salariați și momentele la care se va realiza achiziționarea acțiunilor de către aceștia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului″.

În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv, într-un proces intentat de peste 23.000 de foști salariați Petrom, să impună Guvernului să respecte prevederile OG nr. 55/2003.

VIDEO CNAIR anunță unde s-a ajuns cu lucrările la Autostrada Ploiești-Buzău CITEȘTE ȘI VIDEO CNAIR anunță unde s-a ajuns cu lucrările la Autostrada Ploiești-Buzău

În vara anului trecut, Guvernul a adoptat o HG de aprobare a vânzării de către stat, prin Ministerul Energiei, a unui pachet de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei. Hotărârea prevede doar că va fi vândută o cotă de numai 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului 2023, fără să se precizeze cine sunt persoanele îndreptățite să cumpere, la ce preț și în ce condiții.

Detaliile vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului Energiei, care trebuie emis în curând.

Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamental CITEȘTE ȘI Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamental

Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, Guvernul și-a propus ca, luna aceasta, să inițieze un proiect de modificare a OG nr. 55/2003.

OMV Petrom a terminat anul trecut cu un profit net record, de 2,1 miliarde euro, aproape dublu față de precedentul record, consemnat în 2013, de 1,1 miliarde euro. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, este de 3,6 ori mai ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni omv petrom salariati
vanzare actiuni omv petrom
detinere ministerul energiei omv petrom
privatizarea petrom