Surpriză: Măcinat de probleme financiare, Complexul Energetic Oltenia își pune problema să cumpere distribuția de energie din regiune de la CEZ. Perspectivele sistemului energetic - anunțate la Profit Energy.forum

Surpriză: Măcinat de probleme financiare, Complexul Energetic Oltenia își pune problema să cumpere distribuția de energie din regiune de la CEZ. Perspectivele sistemului energetic - anunțate la Profit Energy.forum
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 sep 2019

Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari din țară, controlat de stat prin Ministerul Energiei și cu acționar minoritar semnificativ Fondul Proprietatea, își pune problema preluării operatorului de distribuție a energiei electrice deținut în prezent de grupul ceh CEZ în România, dar scos la vânzare oficial de cehi, alături de alte active locale ale grupului, relevă date analizate de Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba despre compania Distribuție Energie Oltenia, operatorul concesionar din regiune al serviciului de distribuție a energiei electrice. Operatorul a terminat anul trecut cu pierderi de 20,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 767 milioane lei, și cu peste 1.200 de angajați, având un portofoliu de 1,4 milioane de clienți consumatori de electricitate. 

Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11 CITEȘTE ȘI Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11

Astfel, Complexul devine a treia companie românească interesată de activele CEZ, după Hidroelectrica, anunțată în premieră de Profit.ro, și Electrica SA.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.

Grupul ceh de energie și utilități CEZ a lansat luni oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.

"CEZ a.s. a lansat astăzi o testare de piață cu privire la procesul de transfer al activelor din România. Interesul confirmat în scris de către potențialii investitori va fi urmat de o invitație de a depune o ofertă neangajantă. În România, CEZ a.s. vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania mamă", au transmis cei de la CEZ.

Forbes: Daniel Dines deține peste 20% din UiPath și îl poate detrona pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români CITEȘTE ȘI Forbes: Daniel Dines deține peste 20% din UiPath și îl poate detrona pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români

Potrivit sursei citate, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

CE Oltenia a raportat o creștere de peste cinci ori a profitului brut în primul semestru, la 188,98 milioane lei, în timp ce afacerile au urcat cu 7%, la 1,51 miliarde lei. Rezultatele nu includ însă principalul cost al companiei, cel cu achiziția certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, obligatorie potrivit legislației UE.

Pentru  termenele de raportare 30 iunie 2018 și 30 iunie 2019, rezultatele înregistrate nu sunt influențate de provizioanele pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, întrucât societatea are obligația să constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachiziționată în cursul anului, la închiderea exercițiului financiar al fiecărui an, la prețul de achiziție valabil la data de 31 decembrie, a precizat compania.

”Rezultatul pozitiv obținut din activitatea de exploatare indică stabilitatea în modul operațional de funcționare al CE Oltenia, iar evaluarea situațiilor financiare de către instituțiile abilitate să încadreze companiile în categorii de performante financiare constituie un element esential în aprecierea eficienței și eficacității activității operatorului economic. Există, însă, factori externi care afectează valoarea rezultatului financiar, în principal cursul valutar și piața certificatelor de CO2, a căror evoluție nu poate fi reglementată de niciun producător de energie”, a transmis CE Oltenia.

Firea propune triplarea amenzilor minime pentru proprietarii de terenuri care nu le curăță de ambrozie CITEȘTE ȘI Firea propune triplarea amenzilor minime pentru proprietarii de terenuri care nu le curăță de ambrozie

CE Oltenia a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferențelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de dioxid de carbon.

După cum a relatat Profit.ro, mai multe dosare penale au fost deschise de procurori și de Poliție ca urmare a unei inspecții derulate de Corpul de Control al ministrului Energiei la producătorul de energie pe bază de cărbune deținut de stat Complexul Energetic Oltenia începând din octombrie 2017, inspecție al cărei raport de control, emis în septembrie anul trecut, a fost contestat de companie în justiție în februarie 2019, fără succes, cel puțin deocamdată. În baza raportului inspecției, dar și a unui nou control, derulat anul acesta, Ministerul Energiei vrea să îi schimbe din funcție pe membrii directoratului companiei.

CE Oltenia are circa 13.000 de angajați. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din capital. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
cez romania
distributie energie oltenia
cez distributie oltenia
cez vanzare active romania
cine cumpara activele cez din romania
hidroelectrica achizitie active cez romania