ULTIMA ORĂ CEZ și-a scos la vânzare activele din România în Financial Times

ULTIMA ORĂ CEZ și-a scos la vânzare activele din România în Financial Times
scris 9 sep 2019

Grupul ceh de energie și utilități CEZ a lansat astăzi oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.

"CEZ a.s. a lansat astăzi o testare de piață cu privire la procesul de transfer al activelor din România. Interesul confirmat în scris de către potențialii investitori va fi urmat de o invitație de a depune o ofertă neangajantă. În România, CEZ a.s. vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania mamă", au transmis cei de la CEZ.

Potrivit sursei citate, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Rusia acuză că Facebook și Google au distribuit reclame politice în ziua alegerilor regionale de duminică CITEȘTE ȘI Rusia acuză că Facebook și Google au distribuit reclame politice în ziua alegerilor regionale de duminică

"Potențialii investitorii își pot exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menționate, cât și în mod individual, pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piață este realizată în mod exclusiv pentru CEZ a.s. de către banca de investiții Société Générale. Potențialii investitorii vor găsi instrucțiuni pentru trimiterea intențiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)", se mai afirmă într-un comunicat al CEZ.

Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018). 

"Procesul de transfer al activelor din România se derulează în conformitate cu noua strategie a companiei-mamă, aprobată în luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, România, Turcia și parțial și din Polonia. Fac excepție companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ dorește să le dezvolte mai departe acasă și în străinătate", se mai spune în comunicat.

CEZ precizează că a intrat pe piața românească de energie în 2005, prin achiziția unui operator de distribuție de electricitate, și că "activele românești au generat de la început EBITDA pozitiv și contribuie în mod regulat la dividendele grupului CEZ".
 

 

Anunțul publicat de CEZ în Financial Times

Anunțul publicat de CEZ în Financial Times

ULTIMA ORĂ Tranzacție: eMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al aplicației de food delivery EuCeMananc, lider pe piața de food ordering din vestul țării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: eMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al aplicației de food delivery EuCeMananc, lider pe piața de food ordering din vestul țării

Producătorul de energie hidro controlat de stat Hidroelectrica a convocat acționarii pentru a le solicita aprobarea achiziției unor active ale CEZ, Enel și UCM Reșița. Fondul Proprietatea, acționarul minoritar al societății, cu 20% din capital, consideră că nu este o mișcare benefică.

Intenția Hidroelectrica a fost anunțată în premieră de Profit.ro luna trecută.

Consilul de Administrație al Hidroelectrica a convocat pentru data de 13 septembrie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, având pe ordinea de zi un vot pentru aprobarea contractării unor servicii de asistență juridică în vederea achiziționării unor active ale UCM Reșița și ale grupurilor Enel România și CEZ România. În aceeași ședință, acționarii vor mai fi informați și cu privire la situația litigiilor și a arbitrajelor aflate în desfășurare.

"Orice societate vrea să crească. E în natura lucrurilor. Prin urmare, cred că este perfect ok să se analizeze oportunități, dar din punctul de vedere al nostru ca acționari, ca investitori, ceea ce vrem cu orice achiziție este să aducă valoare pentru acționari. Dacă avem în vedere activele CEZ și activele Enel și le comparăm cu veniturile pe care le realizează Hidroelectrica, activele ei în momentul de față nu se pot compara. Deci, în acest moment, nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acționarii ei să achiziționeze aceste active, dar, așa cum am spus, nu putem împiedica societatea și echipa ei să analizeze oportunitățile existente. Dacă le-am susține? Nu cred", a declarat recent Johan Meyer, CEO Fanklin Templeton Investments și manager al Fondului Proprietatea.

Peste 2,8 milioane de elevi încep școala astăzi. 1.180 de școli au grupuri sanitare neconforme. STRUCTURA anului școlar și CALENDARUL examenelor CITEȘTE ȘI Peste 2,8 milioane de elevi încep școala astăzi. 1.180 de școli au grupuri sanitare neconforme. STRUCTURA anului școlar și CALENDARUL examenelor

În august anul trecut, cehii de la CEZ au înființat în România compania de servicii energetice CEZ ESCO SA, care furnizează soluții de eficiență energetică în sectorul privat, de la consultanță la proiectare și de la management de proiect la implementare proiectelor energetice complexe, constând însoluții de încălzire, de răcire și de alimentare cu energie. Noua firmă CEZ ESCO SA a terminat anul 2018 cu o cifră de afaceri de aproape 2 milioane lei și pierderi de circa 122.000 lei.

Tot în 2018, CEZ a preluat integral compania românescă de servicii energetice și de utilități High Tech Clima, care deține și o filială în Serbia. High Tech Clima, deținută anterior de antreprenorii Melech Hagai și Paul Dan Marinescu, a înregistrat în 2018 un profit net de peste 944.000 lei, la o cifră de afaceri de peste 65 milioane lei. High Tech Clima a fost preluată de CEZ prin intermediul subsidiarei CEZ New Energy Investments BV, înregistrată în Olanda. 

"Grupul CEZ va continua să monitorizeze piața românească a serviciilor energetice pentru a identifica oportunități viitoare și se așteaptă la noi achiziții de companii pe piața românească, cu accent deosebit pe sectorul reducerii consumului de energie", se menționează într-un document oficial recent al grupului ceh.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez romania
vanzare active cez romania
hidroelectrica preluare active cez romania
active cez romania
cez pleaca din romania