Gazprom: Revânzarea de către Germania a gazelor rusești Poloniei este imprudentă

Gazprom: Revânzarea de către Germania a gazelor rusești Poloniei este imprudentă
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2021

Gazprom consideră ca fiind imprudentă revânzarea de către Germania a gazelor rusești Poloniei, într-un moment de creștere a prețurilor, dezmințind acuzațiile că Moscova limitează în mod voluntar livrările spre Europa, transmit AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia și, aparent, și către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporție de până la 47%. Și iarna e doar la început...nu este cea mai rațională decizie", a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze, scrie Agerpres.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Conform oficialului rus, prețurile acestor livrări "sunt semnificativ mai ridicate decât cele ale volumelor de gaze livrate de Gazprom".

Reprezentanța Poloniei la Uniunea Europeană a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin conducta Yamal-Europa dintre Rusia, Polonia și Germania, avertizând asupra "manipulărilor" Gazprom.

În schimb, președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că Moscova nu realizează noi exporturi prin acest gazoduct din cauza lipsei de noi comenzi europene.

Kuprianov susține că a fost informat de către Ministerul Energiei din Germania că contractele de livrare pe termen lung cu Moscova sunt respectate și nu există "semne de blocaj".

Occidentul suspectează Rusia că limitează în mod voluntar livrările pentru a pune presiune pe europeni și a câștiga în unele cazuri, inclusiv obținerea aprobărilor pentru lansarea noului gazoduct Nord Stream 2.

Japonia va oferi compensații companiilor pentru a păstra secrete brevetele cu potențiale aplicații militare CITEȘTE ȘI Japonia va oferi compensații companiilor pentru a păstra secrete brevetele cu potențiale aplicații militare

"Acuzațiile împotriva Rusiei și a Gazprom privind reducerea furnizării de gaze spre piața europeană sunt nefondate. Anul acesta, Gazprom a livrat 50,2 miliarde metri cubi Germaniei, cu 5,3 miliarde mai mult decât anul trecut. Deja Gazprom a livrat o cantitate mai mare de gaze decât anul trecut în următoarele țări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda și Polonia", a declarat Sergei Kuprianov.

De asemenea, Rusia este acuzată că nu livrează gaze suplimentare către Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor dintre Moscova și Kiev, iar autoritățile ruse au dezmințit acuzațiile.

De la începutul anului și până în prezent, prețurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieșeau din pandemie. Prețul gazelor naturale în Europa a atins marți un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar și de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, și clienții săi.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețul european de referință a ajuns în jurul orei 10:20 GMT la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, adică o creștere de peste 10% comparativ cu prețul înregistrat luni seara, și peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Aceste prețuri sunt de șapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului și au determinat unele industrii să-și reducă producția.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
gaze
gazprom