Un furnizor de gaze acuzat de ministrul Energiei că ar fi trimis facturi fără plafonare și compensare își suspendă activitatea pe perioada iernii. Sunt indicate și decizii ale băncilor

Un furnizor de gaze acuzat de ministrul Energiei că ar fi trimis facturi fără plafonare și compensare își suspendă activitatea pe perioada iernii. Sunt indicate și decizii ale băncilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 dec 2021

Compania Gaz Vest din Arad, controlată, conform termene.ro, de omul de afaceri Victor Dombrovschi (cu 73,63% din capital) și la care SIF Banat-Crișana deține peste un sfert din acțiuni, un business cu rulaj anual de peste 70 milioane lei, își suspendă activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru 3 luni, din cauza scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro, precum și a neclarităților din legislația de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor, care au făcut ca băncile să-și retragă finanțările acordate companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gaz Vest este și operator de rețele de distribuție a gazelor naturale, deținând concesiuni care acoperă 59 de localități din județele Arad, Bihor, Gorj, Satu Mare și Timiș.

FOTO Dosar la Judecătoria Ploiești: Moș Crăciun contestă decizia de carantinare CITEȘTE ȘI FOTO Dosar la Judecătoria Ploiești: Moș Crăciun contestă decizia de carantinare

"Cu regret vă informăm că, datorită evoluției prețului pe piața gazelor naturale din România, dar și la nivel european, acestea traversând o perioadă extrem de dificilă, cu o volatilitate extrem de ridicată a prețului (de la 130 lei/MWh la începutul lunii octombrie la 900 lei/MWh în prezent), dar și a modificărilor legislative adoptate privind plafonarea prețului la gazele naturale furnizate, modificări care datorită neclarității privind cine și când acoperă costurile avute de furnizor pentru prestarea activității de furnizare au condus la suspendarea de către bănci a tuturor procedurilor de finanțare inițiate, Gaz Vest SA a fost nevoită să notifice ANRE suspendarea pe o perioadă de 3 luni a activității de furnizare", se arată într-un anunț transmis de Gaz Vest clienților.

Compania precizează că, în conformitate cu legislația în vigoare, clienții Gaz Vest vor fi preluați de către alți furnizori sau de către furnizorii de ultimă instanță (FUI), angajații Gaz Vest asigurând tot sprijinul pentru realizarea acestui transfer.

ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Orange și RCS&RDS cu suspiciunea de abuz de poziție dominantă la emiterea unui aviz. Inspecții și documente ridicate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Orange și RCS&RDS cu suspiciunea de abuz de poziție dominantă la emiterea unui aviz. Inspecții și documente ridicate

"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, privind modificările care urmează să fie adoptate în următoarea perioadă pentru Legea 259 (ceea ce înseamnă că înșiși cei care au ,elaborat-o, în urma sesizărilor, și-au dat seama de neajunsurile acestei legi), sperăm că neclaritățile invocate de sistemul bancar se vor clarifica, astfel încât Gaz Vest SA să acceseze finanțările solicitate și ca în maxim 3 luni să revenim în calitate de furnizori ai dumneavoastră", se menționează în anunț.

Acesta a fost transmis în aceeași zi în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmitea că Gaz Vest ar fi trimis facturi de consum pe noiembrie clienților săi fără să aplice schema de plafonare și compensare.

Bani pentru expatriații croați să se întoarcă acasă CITEȘTE ȘI Bani pentru expatriații croați să se întoarcă acasă

"Aș dori să transmit un avertisment clar: nicio companie furnizoare nu își va bate joc de români! Să emită facturile pentru lunile noiembrie 2021 - martie 2022 în acord cu Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022! În mod contrar vor exista sancțiuni dure. Ca de exemplu: Abonații Gaz Vest SA - din județul Bihor - au primit facturile aferente lunii noiembrie fără să fie aplicată legea care prevede plafonarea și schema de compensare! Drept urmare am luat atitudine! Și în urma controlului celor de la ANPC rezultatul este următorul: s-a aplicat Legea 363/2007 și s-a constatat că au încălcat art.6 alin.(1), lit.d.- prețul sau modul de calcul al prețului. Cei de la Gaz Vest SA au primit o sancțiune contravențională de 50.000 lei- și conform art.15-1 odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale principale se aplică și sancțiunea complementară de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începând cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile!", afirma ministrul.

FOTO Retailerul CCC, grup fondat de “Regele Pantofilor” din Polonia, aduce un nou brand în România. Țintă de triplare a vânzărilor și acumulare de cotă de piață CITEȘTE ȘI FOTO Retailerul CCC, grup fondat de “Regele Pantofilor” din Polonia, aduce un nou brand în România. Țintă de triplare a vânzărilor și acumulare de cotă de piață

Creșterea galopantă a prețurilor la gazele naturale pe piețele angro de profil, precum și legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor în această iarnă, au făcut ca mai mulți furnizori să se retragă din această activitate, renunțând la licențe, fapt care a pus presiune atât pe furnizorii de ultimă instanță (FUI), obligați să preia portofolii semnificative de clienți rămași fără furnizori, cât și pe ANRE, care s-a văzut nevoită să înăsprească legislația în domeniu.

Acționarul majoritar al Gaz Vest SA, Victor Dombrovschi, a fondat în 2001, alături de Viorel Gheorghiu și Mircea Andrei, firma Gaz Sud, distribuitor și furnizor de gaze naturale în localități din județul Ilfov. Ei au cedat compania în 2007 către Ligatne Limited, vehicul juridic al fondului de investiții Emma Capital al miliardarului ceh Jiri Smejc, operațiunile Gaz Sud fiind între timp integrate în cadrul companiei Premier Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
plafonare pret gaze
compensare facturi gaze
clienti gazze fui
renuntare licente furnizori gaze