Țările care ar fi cele mai afectate de o creștere a prețului petrolului la 100 de dolari pe baril

Țările care ar fi cele mai afectate de o creștere a prețului petrolului la 100 de dolari pe baril
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2023

Decizia surprinzătoare a OPEC și aliaților săi, reuniți în cadrul OPEC+, de a reduce producția de petrol a dus la creșterea prețurilor acestuia, iar analiștii spun că importatori precum India, Japonia și Coreea de Sud vor simți cel mai mare impact dacă prețurile vor atinge 100 de dolari pe baril, așa cum anticipează unii experți, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Duminică, OPEC+ a anunțat o reducere a producției de 1,16 milioane de barili pe zi, într-o mișcare la care piețele petroliere nu se așteptau, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Austriecii de la OMV au dat din nou România în judecată. Reclamă costuri istorice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Austriecii de la OMV au dat din nou România în judecată. Reclamă costuri istorice

”Este o taxă pentru fiecare economie importatoare de petrol. Nu SUA ar simți cea mai mare durere din cauza prețului petrolului de 100 de dolari, ci țările care nu au resurse interne de petrol: Japonia, India, Germania, Franța... pentru a numi câteva dintre marile exemple”, a spus Pavel Molchanov, directorul general al băncii private de investiții Raymond James.”

Reducerile voluntare ale producției de către țările din cartelul petrolului vor începe în luna mai și vor dura până la sfârșitul anului 2023.

Atât Arabia Saudită, cât și Rusia vor reduce producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, până la sfârșitul acestui an, în timp ce alți membri OPEC precum Kuweit, Oman, Irak, Algeria și Kazahstan vor reduce de asemenea producția.

Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au tranzacționat joi la circa 85,41 dolari pe baril, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate din SUA au fost de 81,11 dolari pe baril.

Țări foarte dependente de importurile de petrol

”Regiunile cele mai afectate de reducerea aprovizionării cu petrol și creșterea aferentă a prețului țițeiului sunt cele cu un grad ridicat de dependență de importuri și o pondere mare de combustibili fosili în sistemele lor de energie primară”, a declarat directorul Eurasia Group, Henning Gloystein.

Aceasta înseamnă că cele mai expuse sunt industriile de pe piața emergentă dependente de import, în special din Asia de Sud și de Sud-Est, precum și industriile grele dependente de importuri din Japonia și Coreea de Sud, a adăugat acesta.

India

India este al treilea mare consumator de petrol din lume și a cumpărat petrol rusesc cu o reducere mare de când au fost impuse sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

Potrivit datelor guvernamentale, importurile de țiței din India au crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

”Deși beneficiază în continuare de pe urma reducerii prețului gazului rusesc, deja sunt afectați de prețurile ridicate ale cărbunelui și gazului. Dacă prețul petrolul va crește și mai mult, chiar și prețul redus al țițeiului rusesc va începe să afecteze creșterea Indiei”, a spus Gloystein.

Japonia

Petrolul este cea mai importantă sursă de energie din Japonia și reprezintă aproximativ 40% din aprovizionarea sa totală cu energie.

”Neavând producție internă notabilă, Japonia este puternic dependentă de importurile de țiței, între 80% și 90% provenind din regiunea Orientului Mijlociu”, a spus Agenția Internațională pentru Energie.

Coreea de Sud

La fel și pentru Coreea de Sud, petrolul reprezintă cea mai mare parte a nevoilor sale de energie, potrivit companiei independente de cercetare Enerdata.

”Coreea de Sud și Italia depind în proporție de peste 75% de petrolul importat”, a subliniat Molchanov.

Europa și China sunt, de asemenea, ”foarte expuse”, potrivit lui Gloystein.

Cu toate acestea, el a adăugat că expunerea Chinei a fost puțin mai mică din cauza producției interne de petrol, în timp ce Europa în ansamblu se bazează în principal pe energie nucleară, cărbune și gaze naturale, mai degrabă decât pe combustibili fosili, în mixul lor de energie primară.

Impact asupra economiilor emergente

Unele piețe emergente care ”nu au capacitatea valutară pentru a susține aceste importuri de combustibil” vor fi afectate negativ de prețul de 100 de dolari, a spus Molchanov.

El a numit Argentina, Turcia, Africa de Sud și Pakistan drept economii care ar putea fi afectate.

Sri Lanka, care nu produce petrol pe plan intern și este dependentă 100% de importuri, este, de asemenea, foarte susceptibilă la o lovitură mai gravă, a spus el.

”Țările cu cele mai slabe valute și care sunt importatoare vor suferi cel mai mult, deoarece prețul petrolului este în dolari americani”, a spus fondatorul Energy Aspects, Amrita Sen, care a adăugat că costul importurilor va crește și mai mult dacă dolarul american se va aprecia.

Prețurile de 100 de dolari pe baril nu vor fi permanente

Cu toate acestea, în timp ce prețul de 100 de dolari pe baril ar putea fi la orizont, s-ar ăutea ca acesta să nu rămână pentru mult timp la acest nivel, a spus Molchanov, adăugând că nu va fi ”platoul permanent”.

”Pe termen lung, prețurile ar putea fi mai mult în concordanță cu situația în care ne aflăm astăzi” - în regiunea de aproximativ 80-90 de dolari, a spus el.

El  consideră că odată ce prețul țițeiului va atinge 100 de dolari pe baril și va rămâne acolo o perioadă scurtă, asta îi va stimula pe producători să crească din nou producția.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
baril
pret