Temperaturile mai scăzute au majorat cu 20% consumul de gaze și cu 70% prețurile spot în numai 5 zile

Temperaturile mai scăzute au majorat cu 20% consumul de gaze și cu 70% prețurile spot în numai 5 zile
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 ian 2021

Vremea mai friguroasă instalată în ultimele zile în România a condus la o majorare a consumului de gaze și, implicit, la o creștere spectaculoasă a prețului gazelor pe bursele spot. În numai 5 zile, prețul gazelor s-a majorat cu 71%, de la aproximativ 70 de lei/MWh la peste 120 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Prețul spot nu afectează direct prețul final plătit de consumatori pentru gazele consumate, însă îl influențează indirect, contribuind la stabilirea prețurilor din viitoarele oferte ale furnizorilor, atât ca urmare a ponderii volumelor spot în volumele achiziționate de acestea, cât și ca urmare a influenței pe care le au aceste cotații asupra instrumentelor de management al riscului (hedging).

Pe data de 9 ianuarie, prețul mediu pentru ziua următoare era de 70,8 lei/MWh, iar cel intraday de 70,7 lei/MWh, pentru ca pe 13 ianuarie acestea să ajungă la 119,7 lei/MWh, respectiv 122,5 lei/MWh.

Cantitățile tranzacționate pe piețele spot sunt și ele considerabil mai ridicate, pe 14 ianuarie ajungând la 35 GWh (15 GWh pe piața pentru ziua următoare și 20 GWh intraday).

Explicația evoluției spectaculoase a prețului constă în majorarea consumului ca urmare a vremii mai reci instalate. Astfel, dacă pe 5-6 ianuarie consumul intern se ridica la aproximativ 473 de GWh/zi, pe 13 ianuarie acesta se majorase cu peste 22,5% sau 100 GWh/zi, ajungând la 580 GWh/zi.

Drept consecință, o evoluție similară a prețului a fost înregistrată și pe piața de echilibrare.

EXCLUSIV PMB și-a declarat intenția fermă de a cumpăra ELCEN, Romgaz nu. Cât trebuie să plătească și de unde face rost de bani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PMB și-a declarat intenția fermă de a cumpăra ELCEN, Romgaz nu. Cât trebuie să plătească și de unde face rost de bani

Potrivit Transgaz, în perioada 9-14 ianuarie au fost înregistrate zilnic dezechilibre negative în sistemul de transport gaze la nivelul utilizatorilor de rețea, de peste 5,5 GWh/zi. Pe 9 ianuarie, dezechilibrele au ajuns și la 9,5 GWh. Cu alte cuvinte, volumul gazului contractat intra sistem a fost inferior celui pe care furnizorii l-au scos pentru alimentarea consumatorilor finali.

Mai mulți furnizori, printre care E.ON, SC Electrocentrale Constanța sau SC Mehedinți Gaz SA, au înregistrat deficite în fiecare zi din această perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum
gaze
preț
spot
brm