Transelectrica a semnat un contract de finanțare pentru construcția unei noi linii electrice

Transelectrica a semnat un contract de finanțare pentru construcția unei noi linii electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2019

Transportatorul național de energie Transelectrica a semnat joi contractul de finanțare pentru construcția Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaș – Smârdan, în valoare de 33,43 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțarea europeană nerambursabilă a fost obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 8 - Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile, scrie News.ro.

Valoarea totală a investiției este de 56,76 milioane de euro, precizează compania într-un comunicat.

Frigiderele și televizoarele vor trebui să consume mai puțină energie electrică în UE CITEȘTE ȘI Frigiderele și televizoarele vor trebui să consume mai puțină energie electrică în UE

Contractul de finanțare pentru proiectul „Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV dublu circuit  Gutinaș - Smârdan”, al cărui beneficiar este Transelectrica, a fost semnat joi la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de ministrul Roxana Mînzatu și de Claudia-Gina Anastase, președintele directoratului Transelectrica.

"Finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu 56,76 milioane euro (33,43 milioane fonduri nerambursabile), proiectul va asigura creșterea capacității Sistemului Energetic Național (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile – noile centrale eoliene instalate în Dobrogea și Moldova. Totodată, proiectul va sprijini eficientizarea interconectării rețelelor de energie electrică dintre România și Republica Moldova și va contribui la consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni și linii interne în direcțiile nord-sud și est-vest pentru finalizarea pieței interne", arată compania.

Aceste proiect va contribui, totodată, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport  energie electrică.

În plan european, va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul țărmului Mării Negre (Ucraina, România, Bulgaria) și spre restul Europei (Black Sea Corridor).

"Concret, prin acest contract este asigurată finanțarea pentru construirea unui linii electrice de 140 km (138 km linie aeriană și 2 km cablu subteran). Această nouă investiție va permite creșterea capacității SEN de la 2.200 MW (anul 2013) la 3.200 MW (anul 2023)", spun reprezentanții companiei.

Astfel va putea fi preluată producția de energie din resurse regenerabile în condiții de maximă siguranță.

”Finanțând această investiție cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din România. Linia aeriană construită pe teritoriul județelor Bacău, Vrancea, Galați va permite preluarea în condiții de siguranță a energiei produse din surse regenerabile și transportul ei către centrele de consum și stocare din vestul țării. Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune Europei o viziune a unui continent care își protejează resursele și sănătatea -  A European Green Deal. Prin finanțarea unor investiții ca cea propusă de Transelectrica, maximizăm folosirea energiei curate în regiune și consolidăm rolul României de actor-cheie al continentului în energia verde”, a declarat Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.

La rândul său, Claudia-Gina Anastase afirmă că semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru menținerea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a țării.

"Este urmarea unor ani de muncă, profesionalism și perseverență din partea specialiștilor noștri. Un proiect de anvergură națională care va permite transportul energiei produse în zona Mării Negre către centrele din restul țării și apoi mai departe spre Europa central-răsăriteană, pus pe picioare și clădit de oamenii care au decis să nu-l ia pe NU în brațe. Obținerea acestei finanțări este o mare reușită, dar și o responsabilitate: vom continua să facem lucrurile cu profesionalism și dedicare”, a declarat Claudia-Gina Anastase, președintele directoratului Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
linie electrica