Transelectrica, obligată de Centrul de Arbitraj de la Viena să plătească compensații unui fost membru al directoratului, care a fost revocat

Transelectrica, obligată de Centrul de Arbitraj de la Viena să plătească compensații unui fost membru al directoratului, care a fost revocat
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2023

Transportatorul național de energie electrică Transelectrica a fost obligat de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Cătălin Nițu, fost membru al directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere din 25 iunie 2021, compensații de neconcurență de 559.164 lei (circa 112.000 euro), la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”În completarea raportului curent diseminat în data 6 ianuarie 2023, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează acționarii și persoanele interesate cu privire la faptul că în ceea ce privește cererea de arbitraj ARB-5706 a domnului Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr.25/25.06.2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunțat la data de 12.04.2023 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 559.164 lei (principal), reprezentând compensația de neconcurență, conform art. 5.2.3 și 9.1 din Contractul de Mandat nr. C444/23.11.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie”, arată un anunț al companiei.

VIDEO ANUNȚ OFICIAL - Data de deschidere a Podului de la Brăila, \ CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ OFICIAL - Data de deschidere a Podului de la Brăila, "Golden Gate-ul" României. Presiune pe constructorul italian. Anterior, podul a fost traversat în doar 2 minute cu mașina

Transelectrica a mai anunțat în ianuarie că a fost obligată de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere care a fost revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, compensații de 792.132 lei în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie. 

 

 

Procedura a fost anunțată de Profit.ro la începutul anului

Totodată, Ciprian Constantin Dumitru precum și Luiza Popescu, foști membri ai Consiliului de Supraveghere, revocați prin Hotărârea AGA nr.4/2021, au înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena cererile de arbitraj ARB5697 și ARB-5713, valoarea pretențiilor acestora fiind de 882.324 lei (principal), respectiv 792.132 lei (principal), reprezentând compensații în baza contractelor de mandat încheiate în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020.

De asemenea, Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr.25/25.06.2021, a înregistrat cererea de arbitraj ARB-5706, valoarea pretențiilor acestuia fiind de 559.164 lei (principal), reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Deciziei Consiliului de Supraveghere nr. 73/16.11.2020.

Proprietarul IKEA va investi 2 miliarde de euro pentru extinderea în Statele Unite, în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Proprietarul IKEA va investi 2 miliarde de euro pentru extinderea în Statele Unite, în următorii trei ani

Transelectrica este Operatorul de Transport și de Sistem național, îndeplinind un rol fundamental în lanțul valoric al energiei electrice și în asigurarea schimbului informațional cu ceilalți Operatori de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică din Rețeaua Europeană. În acest sens, prin implementarea proiectului finanțat de către cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii și compania americană Pythia International Inc., pentru bazele dezvoltării unui Centru Operațional de Securitate, Transelectrica urmează parcursul de aliniere la noile concepte și standarde de securitate cibernetică.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este unicul operator de transport și sistem al energiei electrice din România, cu un rol-cheie pe piața de energie electrică din România și din regiune, responsabil de gestionarea și operarea sistemului de transport al energiei electrice din România și de asigurarea schimburilor de energie electrică între România și țările cu care este interconectată în Europa Centrală și de Est, în calitate de membru al ENTSO-E.

Transelectrica SA gestionează și operează o rețea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene și 81 de stații electrice de transformare.

Transelectrica a raportat anul trecut un profit net de 529 milioane lei, în creștere cu 1.175 de ori comparativ cu 450.000 de lei în 2021.

Veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-decembrie 2022 au înregistrat o creștere semnificativă în procent de 67% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (6,286 miliarde lei în 2022 față de 3,756 miliarde lei în 2021).

Vaccinare împotriva HPV și pentru băieți CITEȘTE ȘI Vaccinare împotriva HPV și pentru băieți

Cantitatea tarifată de energie electrică a fost de 52,18 TWh, în scădere cu 7% față de 56,35 TWh în 2021.

Transelectrica SA gestionează și operează o rețea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene și 81 de stații electrice de transformare. Compania are o capitalizare de 1,83 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
jean valentin comănescu