Transgaz, întârziere de 5 luni la un angajament față de Bruxelles. Comisia Europeană suspectează compania de stat de "întârzierea strategică" a lucrărilor. Detalii - la Profit Energy.forum

Transgaz, întârziere de 5 luni la un angajament față de Bruxelles. Comisia Europeană suspectează compania de stat de "întârzierea strategică" a lucrărilor. Detalii - la Profit Energy.forum
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 oct 2019

Transgaz și-a îndeplinit cu o întârziere de 5 luni unul dintre angajamentele investiționale asumate față de Comisia Europeană, de majorare a capacității de export și tranzit de gaze naturale a României, angajament asumat în cadrul unei investigații declanșate de Bruxelles, care suspectează compania de stat de "întârzierea strategică" a lucrărilor, de natură să blocheze exporturile românești de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

Nerespectarea acestor angajamente poate duce la impunerea de către Comisia Europeană a unei amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală a operatorului sistemului național de transport (SNT) al gazelor, controlat de stat prin Ministerul Economiei.

După cum a relatat Profit.ro, Transgaz s-a angajat anul trecut față de Comisia Europeană să garanteze capacități ferme minime de transport de 750 miloane metri cubi prin punctul de interconectare cu Ungaria, Csanadpalota, de la 1 mai 2019. Angajamentul a fost îndeplinit, însă cu 5 luni întârziere.

Regiunea în care se produc cele mai scumpe vinuri din lume, păzită zi și noapte de jandarmi CITEȘTE ȘI Regiunea în care se produc cele mai scumpe vinuri din lume, păzită zi și noapte de jandarmi

"Ca urmare a punerii în funcțiune a Stației de Comprimare Gaze Naturale Jupa și a altor dezvoltări ale SNT, parte a proiectului BRUA faza I, S.N.T.G.N. Transgaz S.A. oferă, începând cu data de 01 octombrie 2019, o capacitate de transport fermă de ieșire la Punctul de Interconectare Csanadpalota de 0,75 mld. mc/an, asigurând creșterea gradului de interconectare a Sistemului național de transport cu sistemele de transport gaze naturale din țările învecinate", a transmis Transgaz.

Stația de comprimare Jupa a fost inaugurată ieri.

După cum Profit.ro a anunțat în premieră, Transgaz a recunoscut încă de la finalul lunii iunie că lucrările la faza 1 a proiectului conductei BRUA, menit să majoreze capacitatea de export de gaze naturale a României la 1,75 miliarde metri cubi pe an către Ungaria și 1,5 miliarde metri cubi spre Bulgaria și aflat sub lupa Comisiei Europene, care asigură un grant de circa 180 milioane euro pentru finanțarea sa, nu vor fi terminate la sfârșitul acestui an, așa cum fusese planificat și promis inițial, ci la finalul lui 2020.

Tranzacție discretă: Advent International, una dintre cele mai mari și mai experimentate companii globale de investiții cu capital privat, a semnat o nouă achiziție în România CITEȘTE ȘI Tranzacție discretă: Advent International, una dintre cele mai mari și mai experimentate companii globale de investiții cu capital privat, a semnat o nouă achiziție în România

"S.N.T.G.N. Transgaz S.A. depune toate eforturile în vederea finalizării fazei I a Proiectului BRUA în anul 2020 pentru a fi în măsură să ofere capacitatea de transport fermă de ieșire la Punctul de Interconectare Csanadpalota de 1,75 mld. mc/an începând cu anul gazier 2020-2021", mai spun cei de la Transgaz.

Pe de altă parte, procedura de rezervare de capacitate pe faza 2 de dezvoltare a gazoductului internațional BRUA, prin care capacitatea de transport a conductei ar urma să fie majorată la 4,4 miliarde metri cubi pe an, de la 1,75 miliarde, cât va asigura prima fază a proiectului, a fost amânată din nou, tot cu 5 luni, până la finalul lunii martie 2020. Asta după ce Transgaz și omologul său din Ungaria, FGSZ, au primit mai multe solicitări de amânare din partea unor companii interesate de licitație.

Principala sursă de gaze avută în vedere pentru noul gazoduct este reprezentantă de perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat de ExxonMobil și OMV Petrom și pentru care decizia finală de investiție a fost amânată pe termen nedefinit, din cauza prevederilor Legii offshore și ale OUG 114/2018, considerate dezavantajoase de către companiile petroliere. Cel mai probabil, amânarea din nou a procedurii de rezervare de capacitate pe BRUA 2 se leagă tot de incertitudinile legate de viitorul exploatării gazelor din Marea Neagră.

Deși s-a gândit să promoveze aplicația 112 abia după tragedia de la Caracal, puterea merge acum mai departe: Telefoanele care nu au preinstalată aplicația STS nu vor mai putea fi comercializate CITEȘTE ȘI Deși s-a gândit să promoveze aplicația 112 abia după tragedia de la Caracal, puterea merge acum mai departe: Telefoanele care nu au preinstalată aplicația STS nu vor mai putea fi comercializate

Operatorul de transport a convins în iunie Ministerul Economiei să accepte ca Transgaz să distribuie către acționari sub formă de dividende doar 50% din profitul pe 2018 (circa 255 milioane lei) și nu 90% (446,1 milioane lei), cât voia instituția, pentru ca operatorul de transport să rămână cu mai mulți bani de investiții. Ministerul a acceptat asta doar cu condiția ca Transgaz să-și realizeze integral planul de investiții pe anul acesta, ceea ce, potrivit chiar estimărilor companiei, nu se va întâmpla .

"Solicită conducerii administrative și executive a Societății transmiterea către acționari, prin AGA, în cursul lunii decembrie 2019, a unui raport detaliat privind realizarea investițiilor, precum și a sumelor angajate și a celor aflate în procedură de achiziție în derulare la data raportului, în vederea îndeplinirii programului de investiții aprobat pe anul în curs. De asemenea, în situația în care se constată că angajamentele investiționale aferente anului 2019 nu au fost realizate până la data raportului, Ministerul Economiei solicită conducerii administrative și executive a Societății ca, în cadrul aceleiași AGA, să fie supusă aprobării distribuirea diferenței de dividende", a decis recent AGA Transgaz, dominată de Ministerul Economiei.

Raportul inițial, din septembrie, privind investițiile Transgaz pe anul acesta a venit cu vești proaste pentru companie. "Având în vedere termenele și angajamentele asumate de Transgaz, se estimează, pentru finalul anului, un nivel de realizare a programului de investiții în valoare de 1.372.473.000 lei, ceea ce reprezintă o pondere de cica 56% din total program aprobat", se afirmă în raport. Asta ar însemna ca Transgaz să fie obligată să mai vireze acționarilor încă circa 191 milioane lei, sub formă de dividende suplimentare, până la finalul anului 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz brua
transgaz rezervare capacitate brua
transgaz investigatie comisia europeana
romania exporturi gaze naturale
gaze naturale marea neagra