Tranzacția prin care Romgaz achiziționează acțiunile Exxon în zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor

Tranzacția prin care Romgaz achiziționează acțiunile Exxon în zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 nov 2021

Tranzacția prin care Romgaz achiziționează acțiunile Exxon în zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude. Adunarea Generală a Acționarilor a fost convocată pentru 9 decembrie, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Adunarea Generală a Acționarilor a fost convocată pentru 9 decembrie 2021, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacții. Pentru Romgaz este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei. Proiectele geologice sunt din ce în ce mai puține și cu un nivel ridicat de risc, pe partea de onshore. Proiectul Nepun Deep și participarea Romgaz în acest proiect conduce la creșterea portofoliului de resurse și rezerve prin valorificarea acelor volume de gaze naturale din zăcăminte țintă aferente proiectului Neptun Deep care au potențial apreciabil de dezvoltare-exploatare, zăcăminte care au fost puse în evidență în urma campaniei de explorare (...) Estimăm că finalizarea tranzacției și dobândirea acțiunilor să aibă loc în primul trimestru din 2022", a declarat Aristotel Jude, precizând că un astfel de proiect va aduce securitatea energetică a României, scrie News.ro.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Tranzacția se va semna doar după ce AGEA va aproba finalizarea negocierilor.

La 26 octombrie 2021 conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acțiunilor Exxon Romania Exploration and Production.

Consiliul de Administrație al producătorului de gaze de stat Romgaz a avizat luna aceasta achiziția tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Prețul de achiziție care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acțiunilor emise va fi de 1,06 miliarde dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată.

Contractul de vânzare – cumpărare va fi semnat de Romgaz doar după aprobarea tranzacției și a contractului de vânzare - cumpărare de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Romgaz și după aprobarea tranzacției și a contractului de vânzare - cumpărare de către organele corporative competente ale vânzătorilor.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

De asemenea, în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 9 decembrie, acționarii Romgaz vor supune aprobării contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție de către Romgaz a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, precum și vor vota aprobarea prelungirii facilității de credit acordată de Banca Comercială Română, către Romgaz, pentru emiterea de scrisori de garanție bancară până la limita de 350 milioane lei.

Producătorul român de gaze Romgaz a anunțat în iunie că a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. cu privire la negocierile de achiziție a tuturor acțiunilor emise, adică 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Exxon Mobil și OMV Petrom explorau blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracție.

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și Romgaz, a anunțat în aprilie că va deveni operator, în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participației în proiectul Neptun Deep, iar oferta Romgaz este acceptată de către ExxonMobil.

Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanță de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

ExxonMobil a anunțat că dorește să se retragă din România, iar Romgaz a depus o ofertă pentru a prelua participația gigantului american ExxonMobil. Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunțat pe 31 martie că a depus oferta angajantă de cumpărare integrală a acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, restul participației de 50% fiind al OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
exxon
neptun deep