Prețul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa

Prețul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2021

Prețul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa, după ce Agenția Federală a Rețelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunțat suspendarea procedurii de aprobare a Nord Stream 2, controversatul gazoduct între Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, invocând un obstacol juridic, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suspendarea a amplificat temerile privind necesarul de gaze al continentului în această iarnă, scrie Agerpres.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Cotațiile de referință la gaze naturale pentru piața europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

"Calendarul pentru ca gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am așteptat inițial. Posibil doar în februarie să funcționeze, apreciază analiștii de la Goldman Sachs.

Guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor și afacerilor prin măsuri cum ar fi plafonarea prețurilor și subvenții. Unul din cei mai mari traderi globali de energie, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Prețul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță la infrastructura sa de gaze.

Livrările rusești prin gazoductul Yamal-Europe erau constante miercuri, peste nivelul din weekend, arată datele de pe site-ul operatorului de rețea Gascade.

Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea prețului gazelor în regiune, deși analiștii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa și pentru ca prețul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Prețurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
pret