GRAFICE Hidroelectrica, proaspăt listată triumfal la BVB, a devenit cel mai mare furnizor de energie concurențial și al doilea per total piață

GRAFICE Hidroelectrica, proaspăt listată triumfal la BVB, a devenit cel mai mare furnizor de energie concurențial și al doilea per total piață

Foto Hidroelectrica

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iul 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, proaspăt listată triumfal la Bursa de Valori București (BVB) și având până nu demult cea mai avantajoasă ofertă pentru gospodăriile populației, a devenit lider în clasamentul furnizorilor de electricitate în regim concurențial și al doilea cel mai mare furnizor per total piață, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hidroelectrica a avut o cotă de piață de 16,15% pe piața de furnizare concurențială în primele 3 luni din 2023, în funcție de cantitatea de energie livrată, depășind Enel Energie (11,46%), Electrica Furnizare (10,61%) și Enel Energie Muntenia (9,41%). Prin comparație, cu un an în urmă, în intervalul ianuarie-martie 2022, producătorul de energie hidro a avut o cotă de piață de numai 6,80%, situându-se pe locul 6 în clasamentul concurențial.

EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe

Cumulat, pe parcursul întregului an trecut, cota Hidroelectrica pe concurențial a fost de 9,23%, a patra la nivelul pieței.

În T1 2023, compania de stat a avut o cotă de 13,09% pe totalul pieței de furnizare pentru clienți finali, fiind depășită doar de Electrica Furnizare (18,19%). În aceeași perioadă a anului trecut, cota Hidroelectrica a fost de 6,11% (locul 7 în clasament), iar pe tot anul 2022 – de 8,04% (locul 5).

BNR este îngrijorată de creșterea ”deosebit de alertă” a salariilor peste productivitate CITEȘTE ȘI BNR este îngrijorată de creșterea ”deosebit de alertă” a salariilor peste productivitate

Cantitatea totală de energie livrată de furnizori clienților finali a scăzut cu peste 11% în primul trimestru din 2023, față de perioada similară din 2022, de la 12.588 la 11.337 GWh, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

După cum a relatat Profit.ro, Hidroelectrica și-a dublat în primele 3 luni ale anului valoarea veniturilor nefacturate și deci neîncasate pe segmentul de furnizare, potrivit datelor oficiale ale companiei. Aceasta a crescut de peste 2,3 ori, de la 767,6 milioane lei la finalul anului trecut la 1,81 miliarde lei după primul trimestru din 2023.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă

″În 2022, grupul a început implementarea unui nou sistem de facturare, aspect care, împreună cu modificările frecvente ale reglementărilor cu privire la prețurile de furnizare către consumatorii finali și cu creșterea semnificativă a numărului de clienți din segmentul de furnizare, a condus la o întârziere semnificativă în procesul de facturare și la un sold semnificativ al veniturilor nefacturate la 31 martie 2023 și 31 decembrie 2022″, se menționează în cel mai recent raport trimestrial al Hidroelectrica.

Veniturile totale ale Hidroelectrica s-au ridicat la 3,272 miliarde lei în T1 2023, din care 1,155 miliarde lei pe segmentul de furnizare către clienți finali (casnici și noncasnici), ceea ce reprezintă mai mult de o treime (35,3%), relevă sursa citată. Compania a înregistrat un profit net de 1,723 miliarde lei în primele 3 luni ale anului, față de 1,287 miliarde lei în perioada similară din 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica furnizare energie
hidroelectrica facturi
hidroelectrica cotă de piață
hidroelectrica clienți finali