Tranzitul de gaze din România către Ucraina a fost sistat. Care sunt cauzele și consecințele

Tranzitul de gaze din România către Ucraina a fost sistat. Care sunt cauzele și consecințele
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 nov 2023

Exporturile de gaze către Ucraina au fost sistate de la începutul acestei luni, după ce, în ultima jumătate de an, traderii internaționali, companiile ucrainene, dar și Energocom, compania din Republica Moldova mandatată să asigure siguranța alimentării, au folosit România ca țară de tranzit în vederea depozitării gazelor în facilitățile de înmagazinare în exces ucrainene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Aceasta este o veste proastă pentru producătorii români care, în urma umplerii spațiilor de depozitare autohtone, mai au ca debușeu al producției interne record a anului doar exportul. Deocamdată, singurele destinații de export rămân Ungaria, care se apropie și ea de un grad de umplere al depozitelor de 100%, și Republica Moldova, al cărei consum curent este redus. Dezechilibrul dintre producție și consum a condus la o scădere cu o pătrime a prețurilor spot în numai o săptămână. O înăsprire a vremii, care să majoreze consumul în regiune, ar putea veni în ajutorul acestora.

Mai este interesant Operatorul sistemului de transport gaze autohton, Transgaz, va suferi la rândul său, urmând a se confrunta cu o scădere a sumelor încasate atât din rezervările de capacitate pe punctele de interconectare, cât și din tarifele de transport percepute pentru tranzitul gazelor prin România.

FOTO&VIDEO A fost inaugurat în România cel mai mare parc solar din Europa de Sud-Est, construit și operat fără nicio subvenție CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO A fost inaugurat în România cel mai mare parc solar din Europa de Sud-Est, construit și operat fără nicio subvenție

Dacă la finalul lunii octombrie, prin punctul de interconectare de la Ungheni intrau în Ucraina în medie 35 GWh/zi, începând cu 1 noiembrie, nu mai circulă niciun mc de gaze, nici către Ucraina, nici din Ucraina către România.

Pe 26 septembrie a fost atins un nivel maxim de fluxuri de gaze care au intrat din România în Ucraina, de 72,5 GWh.

Decizia de a nu mai folosi România ca țară de tranzit ar putea avea ca explicație scăderea consumului de gaze din Ucraina.

Potrivit unei declarații recente, făcute de CEO-ul celei mai mari companii de petrol și gaze din Ucraina, Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, pentru Reuters, consumul intern a scăzut la 18-19 miliarde mc de la 27 miliarde mc în 2021, înainte de începerea războiului declanșat de Rusia.

„Consumul total de gaze al Ucrainei, anual, este sub 20 de miliarde de metri cubi, este între 18 și 19 miliarde de metri cubi”, a spus Chernyshov într-un interviu acordat agenției de presă.

Burduja: Discutăm cu băncile să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare CITEȘTE ȘI Burduja: Discutăm cu băncile să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare

Consumul clienților casnici și municipalităților reprezintă aproximativ 11 miliarde mc, în timp ce industria are nevoie de aproximativ 4 miliarde mc, restul fiind folosit pentru producția de electricitate.

Actualul nivel al consumului din Ucraina este similar celui al producției interne, estimată la aproximativ 19,1 miliarde de mc în acest an, comparativ cu 18,5 miliarde mc în 2022.

În prezent, în Ucraina sunt depozitate aproximativ 12 miliarde mc de gaze (125 TWh sau aproape 40% din imensa capacitate pe care o deține). 2 miliarde mc sunt înmagazinate de companii din afara Ucrainei, printre care și Energocom, compania mandatată de guvernul Republicii Moldova să achiziționeze gaze și energie de pe piețe pentru siguranța alimentării, în special pe timp de iarnă.

În mod normal, cele 10 miliarde mc depozitate de companiile ucrainene (care acoperă peste 50% din consumul anual) și producția curentă ar trebui să fie suficienți Kievului pentru a traversa această iarnă.

FOTO Românii de la CIS Gaz au semnat un acord cu cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt CITEȘTE ȘI FOTO Românii de la CIS Gaz au semnat un acord cu cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Egipt

Comparativ, România are depozitați 34,8 TWh, care acoperă 31% din consumul anual de gaze.

Cu toate acestea, șeful Natfogaz se aștepta ca rezervele de gaz din Ucraina să depășească 16 miliarde de metri cubi la începutul actualului sezon de încălzire, ceea ce nu s-a întâmplat, probabil și ca urmare a faptului că traderii internaționali consideră că actualul nivel al înmagazinărilor efectuate de restul statelor UE, care a ajuns la 1.113 TWh (sau 99,41%) este suficient pentru traversarea acestei ierni.

O eficiență energetică mai bună a consumatorilor rezidențiali și municipali ar putea ajuta la economisirea de până la 30% din gaz, eliberând volume pentru potențialele exporturi viitoare, crede Chernyshov.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
producție internă
înmagazinare
tranzit
export
ucraina