Turcia ar putea bloca vânzarea OMV Petrol Ofisi către compania olandeză Vitol

Turcia ar putea bloca vânzarea OMV Petrol Ofisi către compania olandeză Vitol
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 mar 2017

Planurile companiei austriece OMV, principalul acționar al OMV Petrom, de a-și reorienta activitatea către segmentul Upstream în detrimentul celui Downstream ar putea fi afectate de conflictul diplomatic dintre Turcia și Olanda. Potrivit presei turce, vânzarea de către OMV a diviziei sale downstream din Turcia, OMV Petrol Ofisi, către VIP Turkey Enerji AS, o subsidiară a Dutch Vitol Investment Partnership Ltd, ar putea să nu primescă avizul favorabil al autorităților turce.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacția, anunțată în urmă cu 10 zile, era condiționată de obținerea avizului favorabil al Autorității de Reglementare din domeniul Energiei și Consiliului Concurenței din Turcia, susține agenția azeră Trend.

Anunțul vânzării diviziei de downstream din Turcia către Vitol în schimbul a 1,37 miliarde de euro a fost făcut de OMV în urmă cu 10 zile. Peste numai două zile, OMV a anunțat semnarea unui acord cu Uniper SE în vederea achiziționării unei participațiuni de 24,99% dintr-un proiect de exploatare din vestul Siberiei, contra unei sume de 1,749 miliarde euro. În urma acestei tranzacții, OMV anticipează că își va majora producția de gaz cu un volum aproximativ egal cu cel pe care-l obține din România, 100.000 de barili echivalent petrol pe zi.

OMV mai primise, pentru Petrol Ofisi, oferte de preluare și din partea grupurilor Saudi Aramco și State Oil Company of Azerbaijan (SOCAR).

Petrol Ofisi operează 700 de benzinării, o fabrică de petrol mineral, 11 terminale pentru carburanți și trei pentru gaze naturale lichefiate și o capacitate de stocare de 1,17 milioane de metri cubi.

Disputa diplomatică dintre Olanda și Turcia a izbucnit după ce autoritățile olandeze au blocat sâmbătă aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe și, ulterior, au ordonat ministrului turc al Familiei să părăsească imediat țara, după ce aceasta a încercat să se adreseze mulțimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a susținut că executivul turc ia, la rândul său, în considerare impunerea unor sancțiuni economice împotriva Olandei, el fiind însă contrazis de ministrul pentru Afaceri Europene, Omer Celik, care a declarat că investițiile olandeze din Turcia nu sunt amenințate ca urmare a disputei diplomatice. ”Acei afaceriștii olandezi care investesc, au afaceri aici și creează locuri de muncă sunt incluși în acest apel. Ei nu sunt parte din această criză”, a declarat ministrul Afacerilor Europene de la Ankara.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
turcia
vitol
petrol ofisi