Turcia are noi rezerve de gaze naturale, evaluate la un miliard de dolari

Turcia are noi rezerve de gaze naturale, evaluate la un miliard de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2023

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că au fost descoperite rezerve de gaze naturale evaluate la un miliard de dolari în zona muntelui Gabar din provincia Sirnak, în sud-estul țării, au transmis Xinhua și publicația turcă Hurriyet Daily News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În decembrie, autoritățile de la Ankara anunțaseră că au descoperit în aceeași zonă rezerve nete de 150 milioane barili de țiței, evaluate la aproximativ 12 miliarde de dolari.

TABEL A 5-a ieftinire semnificativă a carburanților în ultimele 6 zile. Prețul benzinei și cel al motorinei au coborât la un nivel nemaiîntâlnit de peste un an CITEȘTE ȘI TABEL A 5-a ieftinire semnificativă a carburanților în ultimele 6 zile. Prețul benzinei și cel al motorinei au coborât la un nivel nemaiîntâlnit de peste un an

Cu patru zăcăminte operaționale, se estimează că regiunea va produce 5.000 barili de țiței pe zi (bpd), scrie Agerpres.

"Îmi doresc ca întreg consumul de gaze naturale din locuințe timp de o lună și consumul de apă caldă timp de un an cu titlu gratuit să fie benefic pentru țara noastră. Vom pune la dispoziția națiunii noastre și gazele provenite din zăcământul de la Marea Neagră", a declarat duminică președintele Turciei.

Consumul anual al Turciei se ridică la 60 de miliarde de metri cubi de gaze.

În 2020, Turcia a descoperit rezerve de gaze în largul provinciei Zonguldak, la aproximativ 400 km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.

La vremea respectivă, Erdogan l-a calificat drept "cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, care va permite țării să-și asigure securitatea energetică și să se elibereze astfel de dependența față de importurile de energie".

Kazahstanul a trimis spre România un prim transport de petrol expediat din portul turcesc Ceyhan CITEȘTE ȘI Kazahstanul a trimis spre România un prim transport de petrol expediat din portul turcesc Ceyhan

În prezent, Turcia importă gaze naturale din Rusia, Iran și Azerbaidjan.

Turcia susține că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conține o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
gaze