Ucraina a semnat acorduri cu toți operatorii din țările vecine, inclusiv România, pentru a asigura tranzitul de gaze

Ucraina a semnat acorduri cu toți operatorii din țările vecine, inclusiv România, pentru a asigura tranzitul de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 ian 2020

Ucraina a semnat acorduri cu toți operatorii din țările vecine, inclusiv România, pentru a asigura tranzitul de gaze naturale, scrie agenția de știri Unian din Ucraina, care precizează că a început să furnizeze gaz rusesc către UE în cadrul noului acord.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, noul "Gas TSO of Ukraine", a semnat acorduri cu toți operatorii din țările vecine, și anume în Polonia, Ungaria, România, Republica Moldova, Slovacia și Rusia, scrie News.ro.

"Acum au fost create toate bazele tehnice și legale necesare pentru lansarea cu succes a societății Gas TSO din Ucraina și pentru tranzitul continuu de gaze prin sistemul ucrainean din Federația Rusă către țările europene începând cu 1 ianuarie 2020", a anunțat compania Gas TSO din Ucraina, într-o declarație.

La șase ani după aderarea la UE, o Croație dezamăgită îi preia președinția CITEȘTE ȘI La șase ani după aderarea la UE, o Croație dezamăgită îi preia președinția

Ultimul acord de interconectare a fost semnat cu Eustream din Slovacia. Cei doi operatori au convenit să coopereze prin regulile europene începând cu 1 ianuarie 2020, la stațiile de contorizare a gazelor din Budince și Uzhgorod-Velke Kapusany.

De asemenea, se menționează că acordul de interconectare cu Gazprom a fost inclus în pachetul de acorduri necesare pentru extinderea tranzitului de gaze prin Ucraina până în 2025. În consecință, Naftogaz a semnat cu Gazprom un acord de decontare și un acord de tranzit pentru cinci ani.

Anterior, Gas TSO din Ucraina nu a putut să înceapă colaborarea cu Gazprom și alți operatori vecini în conformitate cu normele europene, deoarece astfel de posibilități au fost blocate de un contract de tranzit pe termen lung între Naftogaz și Gazprom, care urma să expire la 1 ianuarie 2020.

Încă din dimineața zilei de 1 ianuarie, Gas TSO din Ucraina a raportat că primii metri cubi de gaz au fost deja furnizați în UE în cadrul unui nou contract de tranzit.

"De acum înainte, [livrarea] este în conformitate cu normele europene la punctele de interconectare. Sistemul de tranzit funcționează normal", se arată în comunicat.

Pe 30 decembrie, Ucraina și Rusia au semnat un nou contract de tranzit pentru gazele naturale, pentru o perioadă de cinci ani, obligând gigantul rus Gazprom să pompeze minimum 65 miliarde metri cubi de gaz prin Ucraina în primul an și 40 miliarde mc în următorii patru ani.

Tot la 30 decembrie, Ucraina și Gazprom au semnat un acord de soluționare privind o amendă de 7,4 miliarde de dolari, pe care Comitetul Antimonopol al Ucrainei a impus-o anterior gigantului rus. La 31 decembrie, Andriy Kobolyev, CEO-ul Naftogaz, a declarat că Ucraina în următorii cinci ani va câștiga cel puțin 7,2 miliarde de dolari pentru tranzitul gazelor rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
romania
ucraina
gas tso of ukraine