UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare

UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare
scris 17 mai 2022

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) sunt pregătite să fie prevăzute cu panouri solare pe acoperișuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile și înlocuirii gazelor și petrolului rusesc, informează Financial Times.

Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară va fi anunțat la Conferința Profit.ro programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu față de nivelul actual. Costul total al atingerii acestui obiectiv ar urma să se ridice la sute de miliarde de euro dar aceste costuri ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susține un plan al Bruxelles-ului denumit "RepowerEU" și consultat de Financial Times.

EXCLUSIV DOCUMENT - ASF insistă la autorități pentru listarea Hidroelectrica doar la București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT - ASF insistă la autorități pentru listarea Hidroelectrica doar la București

Una din propuneri este "introducerea obligativității de a avea instalații solare pe acoperișul tuturor noilor clădiri și al tuturor clădirilor existente cu performanțe energetice clasa D și peste", scrie Agerpres.

Planul inițial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o țintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obțină independența energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar și 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susține că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice și a atinge independența energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate și hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

"Costurile mai mari cu combustibilul și efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030", se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice prin forțarea statelor membre să desemneze zone "prioritare" cu standarde de mediu mai relaxare și aprobare rapidă.

"Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naționale de susținere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperișurilor și introducerea de soluții de stocare a energiei și pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative și până la școli", se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe din propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naționale și a Parlamentului European

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri solare
cladiri