UE examinează livrările de gaze, inclusiv ale Gazprom

UE examinează livrările de gaze, inclusiv ale Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2022

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că a trimis întrebări companiilor furnizoare de gaze, inclusiv Gazprom, despre oferta mai mică decât cererea, după acuzațiile că gigantul rus nu suplimentează producția pentru a limita creșterea prețurilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Margrethe Vestager, care este și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, a declarat că grupul nu a mărit oferta pentru a satisface cererea, scrie News.ro.

Engie se explică - Jumătate dintre clienții casnici nu au îndeplinit condițiile pentru plafonare și compensare. Cine este de vină pentru explozia prețurilor CITEȘTE ȘI Engie se explică - Jumătate dintre clienții casnici nu au îndeplinit condițiile pentru plafonare și compensare. Cine este de vină pentru explozia prețurilor

"Este provocator faptul că o companie, având în vedere creșterea cererii, limitează oferta. Acesta este un comportament destul de rar pe piață", a afirmat ea la o conferință de presă.

Ea a spus că prețurile energiei sunt o prioritate foarte mare pentru Comisia Europeană.

"Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie din acest domeniu. Am primit o mulțime de răspunsuri, dar încă așteptăm de la alții, inclusiv Gazprom. Așteptăm cu nerăbdare informațiile de la ei pentru a progresa cu analiza", a spus Vestager.

Joi, un oficial al Gazprom a declarat agenției de presă Interfax că grupul a fost în contact cu Comisia Europeană și i-a pus la dispoziție unele dintre datele solicitate. Oficialul nu a detaliat.

Gazprom a ajuns în centrul atenției anul trecut, când redresarea economică post-coronavirus a dus la creșterea cererii globale, urcând prețurile și facturile energiei și ducând la apeluri către companiile de gaze să ofere volume suplimentare.

Gazprom și Kremlinul au negat în repetate rânduri limitarea livrărilor de gaze, spunând că toate obligațiile ferme și pe termen lung au fost îndeplinite.

Compania rusă furnizează gaze peste volumele prevăzute în contracte, atunci când există cereri, a spus Gazprom.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat că Rusia contribuie la o aprovizionare insuficientă cu gaze naturale către Europa și a remarcat că situația se petrece în timpul unei crize între Moscova și Occident din cauza Ucrainei.

Conducta Yamal-Europa a Gazprom, o rută de export prin care gazele circulă de obicei din Polonia până în Germania, și-a schimbat fluxurile spre est pe 21 decembrie, deoarece cumpărătorii preferau să scoată gaze din depozite până șa scăderea prețurilor, au spus comercianții.

Conducta Yamal, care aduce aproximativ o șesime din exporturile anuale normale de gaze ale Rusiei către Europa și Turcia, funcționa joi în regim invers pentru a 24-a zi.

Gazprom urmează să schimbe fluxurile înapoi către Germania la un moment dat în această lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
margrethe vestager
gazprom