ULTIMA ORĂ Amendamente votate - Consumatorii vulnerabili amână 6 luni plata facturilor la gaz și electricitate. Supraimpozitare cu 80% a producătorilor de electricitate, plafonarea la 5% din cost a profitului furnizorilor. Prețuri plafonate

ULTIMA ORĂ Amendamente votate - Consumatorii vulnerabili amână 6 luni plata facturilor la gaz și electricitate. Supraimpozitare cu 80% a producătorilor de electricitate, plafonarea la 5% din cost a profitului furnizorilor. Prețuri plafonate
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2021

Consumatorii vulnerabili de energie electrică și gaze naturale și-ar putea amâna cu șase luni plata facturilor, la cerere, conform amendamentelor votate luni de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Comisiile economice reunite au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie, scrie Agerpres.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu șase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor și plafonarea prețului - pentru consumatorii casnici, precum și exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuției de cogenerare și a accizei și reducerea TVA - pentru cei noncasnici.

Printre modificări se află și supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar și plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Producătorii locali de gaze naturale sunt supraimpozitați într-un mod asemănător încă din 2013.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate și 25% pentru gaze.

Pentru consumatorii noncasnici s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei, precum și exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă prețul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede și o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

Proiectul de lege va fi discutat luni în plenul Senatului.

"Mă bucur până la urmă că actualii colegi din arcul guvernamental au acceptat ideea de plafonare, pentru că într-adevăr nu se putea altfel. Pe lângă, noi cei de la PSD am propus și limitarea profitului furnizorilor. Am mai introdus un amendament foarte important, din punctul meu de vedere: dăm posibilitatea celor care sunt într-o starea de sărăcie energetică să-și poată amâna plata facturilor timp de șase luni", a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir, după votul final.

Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu banii pe care oricum îi primesc de la stat consumatorii vulnerabili, prin legea specială pentru ei, Zamfir a arătat că aceștia primeau bani de la stat doar pentru o parte din factură.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

"România are cea mai mare creștere din UE a prețurilor energiei electrice și gazelor. Prețul gazelor a crescut cu 344% și doar o simplă compensare era insuficientă, iar faptul că ei (toate partidele - n.r.) au acceptat inițiativa noastră de plafonare e un lucru bun, dar credem că nivelul acestor plafoane este mare și sperăm ca legea, odată ajunsă în Camera Deputaților, să sufere modificări acolo la nivelul acestor plafoane", a continuat el.

La rândul său, senatorul PNL Sorin Bumb a arătat că, prin această lege, se încearcă pe cât posibil reducerea poverii pe care o simte populația în urma majorării prețurilor.

"De aceea am venit cu plafonarea prețurilor la consumatori și o compensare pe care statul o acordă furnizorilor", a spus Bumb.

Întrebat de jurnaliști de ce PNL nu a propus amânarea plății facturilor, după ce, zilele trecute, premierul interimat Florin Cîțu avansase această idee, el a răspuns: "Noi am zis că nu este normal să venim cu mai multe forme de plafonare și supraimpozitare a plăților, să venim și cu o amânare, pentru că trebuie să ne gândim și la cei care produc și ne furnizează energia electrică și gazul să nu intre în faliment. Și atunci este greu ca, pentru întreaga populație, să poată exista o amânare a plății, cu șase luni. Am convenit ca acest lucru să se facă doar pentru consumatorii vulnerabili".

La rândul său, senatorul USR Ștefan Pălărie a fost întrebat de jurnaliști de ce partidul pe care îl reprezintă a votat plafonarea prețurilor, idee pe care o respinsese anterior, și a fost de acord cu toate amendamentele aduse de PNL și PSD.

"O să explic: USR a venit, încă de acum o săptămână, când am fost la consultări la Cotroceni, cu soluții pentru cele două crize care există. Noi am spus că niciuna dintre soluțiile pe care le vedem nu este cea a plafonării și în continuare considerăm că plafonarea poate avea consecințe nedorite în piață", a precizat Pălărie.

"Dar ați votat-o", i-au spus jurnaliștii.

"Bun. Printre puținele amendamente votate individual, la cel propus de a se plafona profitul comercianților, noi am votat abținere, pentru că nu susținem o variantă de plafonare. În ceea ce privește construcția prin amendamente în jurul OUG 118, după negocieri cu colegii din coaliție, PNL, UDMR, am ajuns la concluzia că trebuie să existe o formă. Am insistat inclusiv pe reducerea de TVA de la 19 la 5%. Dumnealor au zis că au venit cu această propunere... Cumva mecanismul la care s-a ajuns cred că este unul robust. În continuare avem o temere cu privire la supraimpozitarea profitului la producători, credem că ar fi fost mult mai bine să existe o lege separată în oglindă cu Legea dată de ordonanța 7 (privind supraimpozitarea producătorilor de gaze - n.r.), astfel încât să fie temeinic lucrurile", a susținut reprezentantul USR.

Germania intervine în ajutorul populației în criza facturilor la energie - taie din taxe pentru a-i ajuta pe consumatori CITEȘTE ȘI Germania intervine în ajutorul populației în criza facturilor la energie - taie din taxe pentru a-i ajuta pe consumatori

El a adăugat că reprezentanții companiilor își pot susține punctul de vedere în dezbaterile din Camera Deputaților, unde pot fi făcute modificări la proiectul de lege.

Astfel, printre amendamentele votate luni se află majorarea compensării de la stat, față de ce prevedea OUG 118/2021.

"Pentru clienții casnici - acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componenței prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condițiile prevăzute în prezența ordonanța", precizează unul dintre amendamentele votate.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
facturi