ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajați

ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajați
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 iul 2021

Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei, închide două grupuri de producție de electricitate până la finalul acestui an și disponibilizează peste 700 de salariați, din care 480 vor beneficia de venit lunar de completare, relevă un document guvernamental analizat de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"În urma analizei și discuțiilor cu specialiștii Comisiei Europene, în luna iunie 2021 a fost transmis Planul de restructurare revizuit al Societății Complexul Energetic Oltenia SA 2021 – 2026, cu perspectiva 2030. Pentru anul 2021, programul de închidere/conservare a grupurilor energetice include 2 grupuri energetice, respectiv Grupul 8 de la SE Ișalnița, cu o capacitate instalată cumulată de 315 MW și Grupul 3 de la SE Turceni, cu o capacitate instalată cumulată de 330 MW. Concomitent cu închiderea grupurilor energetice, și anumite perimetre miniere vor intra în procesul de închidere/conservare. Perimetrele miniere ineficiente și cu rezerve limitate, care generează costuri ridicate, vor intra în program de închidere și conservare, după caz. Astfel Cariera Peșteana va intra în program de închidere și ecologizare începând cu sfârșitul anului 2021", arată sursa citată.

VIDEO Valeriu Gheorghiță: E foarte probabil ca din septembrie să administrăm doza a treia pentru personalul medical, pentru persoanele cu boli cronice și cele peste 65 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO Valeriu Gheorghiță: E foarte probabil ca din septembrie să administrăm doza a treia pentru personalul medical, pentru persoanele cu boli cronice și cele peste 65 de ani

În planul de disponibilizare este prevăzută concedierea a 256 de salariați pensionabili până la data de 30 iunie 2021, a 342 de salariați pensionabili în perioada 1 iulie 2021 – 30 aprilie 2022 și a încă 138 salariați afectați de criteriile de concediere colectivă.

"Beneficiare ale venitului lunar de completare vor fi 480 persoane", se precizează în document.

ULTIMA ORĂ Peisajul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Efectul deciziei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Peisajul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Efectul deciziei

Venitul lunar de completare va fi acordat pe o perioadă de 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 22 de ani și 24 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 22 de ani.

Venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj stabilită și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Veniturile grupului Medicover, în creștere. „Evoluția infectărilor cu tulpina Delta din Europa este un motiv de îngrijorare.” CITEȘTE ȘI Veniturile grupului Medicover, în creștere. „Evoluția infectărilor cu tulpina Delta din Europa este un motiv de îngrijorare.”

"(...) se propune aprobarea alocării sumei de 6.820 mii lei (6,82 milioane lei – n.r.) din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de Societatea Complexul Energetic Oltenia - SA (...)", se mai afirmă în document.

Numărul de salariați necesar pentru desfășurarea activității societății în urma aplicării măsurilor din planul de disponibilizare pe anul 2021 este de 11.299, din care 6.907 salariați în activitatea minieră, 3.417 salariați în activitatea energetică, 463 salariați în activitatea livrări cărbune și 512 salariați în executivul societății.

Noi măsuri de relaxare de la 1 august: Festivaluri cu 75.000 de participanți, nunți cu 400 de invitați testați, vaccinați sau trecuți prin Covid. Noi reguli pentru nunți , botezuri, spectacole, sport, mitinguri CITEȘTE ȘI Noi măsuri de relaxare de la 1 august: Festivaluri cu 75.000 de participanți, nunți cu 400 de invitați testați, vaccinați sau trecuți prin Covid. Noi reguli pentru nunți , botezuri, spectacole, sport, mitinguri

După cum a relatat Profit.ro, CEO pregătește externalizarea sucursalei Electrocentrale Craiova II, producătorul de agent termic pentru încălzirea centralizată a municipiului, precum și atragerea de investitori care să se asocieze cu CE Oltenia în companii mixte dedicate fiecăruia dintre proiectele de construire de centrale noi pe gaz, eoliene și solare incluse în planul de restructurare și decarbonare a Complexului.

De asemenea, varianta revizuită a planului prevede accelerarea închiderii centralelor pe lignit ale Complexului. De altfel, Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că în cel mult un an va elabora, dezbate, adopta, trece prin Parlament și publica în Monitorul Oficial o lege de eliminare treptată, în decurs de 10 ani, a cărbunelui din sistemul energetic național.

viewscnt
Afla mai multe despre
disponibilizari complexul energetic oltenia
inchideri centrale complexul energetic oltenia
inchideri cariere miniere complexul energetic oltenia
romania renuntare la carbune