ULTIMA ORĂ Cum vrea Guvernul să compenseze scumpirea energiei pe facturile populației: 18 bani/KWh la curent, 25% din factură la gaze

ULTIMA ORĂ Cum vrea Guvernul să compenseze scumpirea energiei pe facturile populației: 18 bani/KWh la curent, 25% din factură la gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 sep 2021

Schema gândită de Guvern pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației prevede că gospodăriile cu consumuri de curent electric cifrate între 30 și 200 KWh lunar vor primi de la stat 18 bani/KWh în fiecare lună, sub formă de reducere a cuantumului de achitat pe factură, în timp ce, la gaze naturale, reducerea acordată va avea formă procentuală, de 25% din fiecare factură lunară, în limita unui consum anual de 1.200 metri cubi, prevede un draft de ordonanță de urgență discutat în primă lectură miercuri de către Executiv.  

Urmărește-ne și pe Google News

De compensațiile la energie electrică vor beneficia circa 13 milioane de români, care trăiesc în gospodării cu consum lunar între 30 și 200 KWh, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de Guvern. În momentul publicării acestei știri, proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de subvenționare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 nu fusese încă făcut public.

Cîțu: Dacă se va întâmpla ceva cu City Insurance, toți clienții vor fi protejați! CITEȘTE ȘI Cîțu: Dacă se va întâmpla ceva cu City Insurance, toți clienții vor fi protejați!

Potrivit acestuia, subvenția de 18 bani/KWh reprezintă diferența dintre prețul mediu final actual din piață, cu toate taxele și tarifele incluse, de 82 de bani/KWh și cel mai mic preț concurențial de furnizare valabil la finalul anului trecut, în momentul liberalizării pieței, de 64 de bani/KWh, care era la acel moment mai mic decât prețurile reglementate.

El a precizat că de această viitoare OUG nu vor beneficia consumatorii declarați vulnerabili în condițiile legii adoptate recent de Parlament, care vor primi subvenții în baza respectivei legi.

Guvern: Restaurantele ar putea rămâne deschise doar pentru persoanele cu certificat verde CITEȘTE ȘI Guvern: Restaurantele ar putea rămâne deschise doar pentru persoanele cu certificat verde

"Furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount (de 18 bani/KWh – n.r.) în mod diferențiat pe facturi și vor întocmi automat niște borderouri din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declarațiile depuse la ANAF și li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite. Nu dorim ca românul să fie pus pe drumuri, să se ducă după adeverințe ca să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu. Automat toți cei care sunt încadrați în această plajă de consum, între 30 și 200 KWh pe lună, vor beneficia de această subvenție", a explicat Popescu, precizând că furnizorii vor fi compensați pentru aceste reduceri acordate consumatorilor pe facturi de la bugetul de stat.

Pfizer ar urma să publice datele privind eficacitatea vaccinării împotriva Covid-19 a copiilor cu vârste între 6 luni și 6 ani la sfârșitul lui octombrie CITEȘTE ȘI Pfizer ar urma să publice datele privind eficacitatea vaccinării împotriva Covid-19 a copiilor cu vârste între 6 luni și 6 ani la sfârșitul lui octombrie

La gaze, se va aplica o reducere procentuală de 25% la factura oricărui consumator casnic cu un consum de până la 1.200 metri cubi pe an, a mai spus ministrul Energiei. 

"Măsura are în vedere 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români. Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%", a anunțat ulterior premierul Florin Cîțu, printr-o postare pe Facebook..

Fostul deputat PNL Marin Anton, condamnat la cinci ani închisoare pentru o mită de 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Fostul deputat PNL Marin Anton, condamnat la cinci ani închisoare pentru o mită de 5 milioane de euro

Popescu a mai spus că Executivul are în plan măsuri de compensare a facturilor și pentru IMM-uri.

„M-am întâlnit astăzi (miercuri – n.r.) cu reprezentanții Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii pentru a discuta despre o schemă și pentru IMM-uri. Am solicitat asociațiilor furnizorilor să vină cu profilul de consum al acestora. Îmi doresc ca de la 1 noiembrie să avem și schema cu compensarea casnicilor și schema pentru IMM-uri. Pentru consumatorii mari deja există o schemă de sprijin”, a arătat el.

Proiect pilot pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur: Legitimațiile de călătorie vor putea fi verificate, validate și emise prin dispozitivele mobile CITEȘTE ȘI Proiect pilot pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur: Legitimațiile de călătorie vor putea fi verificate, validate și emise prin dispozitivele mobile

Totodată, Popescu a mai afirmat că nu este adeptul plafonării prețurilor, după ce, anterior, în aceeași conferință, premierul Florin Cîțu spusese că și această variantă este luată în calcul. El a sugerat, de altfel, că cele două măsuri anunțate sub formă de intenții, plafonarea prețurilor și compensarea facturilor, nu vor fi aplicate concomitent.

„Plafonarea prețurilor înseamnă o descurajare a investitorilor să vină în România să producă energie și să extragă gaze, eu personal nu sunt un adept al plafonării. Ce vrem să facem noi (compensarea facturilor – n.r.) e tot ca o plafonare. Nu sunt de acord ca și cei cu venituri mari și foarte mari să beneficieze de plafonare”, a subliniat ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
facturi energie
facturi gaze
subventii pret energie
subventii pret gaze