ULTIMA ORĂ Hidroelectrica - Nou record istoric ca profit. Se estimează însă că va scădea

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica - Nou record istoric ca profit. Se estimează însă că va scădea
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 ian 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și emitentul cu cea mai mare capitalizare de la Bursa de Valori București (BVB), estimează preliminar un profit net de peste 6 miliarde lei pe anul trecut, cu 35% mai mare decât cel din 2022, de 4,46 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pe 2024, publicat imediat după ora de închidere a tranzacțiilor pe piața bursieră bucureșteană. Cifra finală poate suferi modificări, Hidroelectrica urmând să anunțe rezultatele financiare pe 2023 la finalul lunii viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rezultatul estimat pe anul trecut reprezintă un nou record istoric pentru companie. În schimb, pentru anul în curs, este preconizată o reducere cu aproape 20% a câștigului net, comparativ cu preliminatul pe 2023, la 4,83 miliarde lei.

Dacia lansează Sandero City, versiunea de echipare care poate fi cumpărată cu mai puțin de 9.000 de euro CITEȘTE ȘI Dacia lansează Sandero City, versiunea de echipare care poate fi cumpărată cu mai puțin de 9.000 de euro

Hidroelectrica estimează că trendul descrescător va continua și în anii următori, cu profituri nete prognozate la 4,78 miliarde lei în 2025 și 4,65 miliarde lei în 2026.

Cotația de la BVB a Hidroelectrica s-a depreciat semnificativ săptămâna aceasta, după retrogradări ale prețului-țintă venite din partea a doi giganți de pe Wall Street, Citigroup și Morgan Stanley, contracarate doar parțial de o analiză optimistă a britanicilor de la Barclays.

CNAIR scoate la licitație construcția Drumului Expres care va asigura conexiunea dintre Satu Mare și frontiera româno-ungară CITEȘTE ȘI CNAIR scoate la licitație construcția Drumului Expres care va asigura conexiunea dintre Satu Mare și frontiera româno-ungară

Cei de la Hidroelectrica estimează scăderea veniturilor anul acesta, față de 2023, însă nu ca urmare a reducerii prețurilor de vânzare, cum au făcut-o ″confrații″ de la Nuclearelectrica, ci a scăderii producției.

Veniturile totale previzionate în anul 2024 sunt în valoare de 10.901.497 mii lei, în scădere comparativ cu rezultatele preliminate ale anului 2023 cu 1.591.891 mii lei. Această scădere a veniturilor totale rezultă în principal din diminuarea cantității prognozate a fi produsă în cursul anului 2024, comparativ cu anul 2023, când a fost înregistrată cea mai ridicată producție de energie electrică din ultimii 6 ani, scădere parțial compensată de estimarea unui preț mediu de vânzare a energiei electrice în creștere cu 2% față de prețul mediu preliminat pentru anul 2023″, se arată în draftul de buget.

OFICIAL - Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68%, fără CNAIR - date actuale CITEȘTE ȘI OFICIAL - Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68%, fără CNAIR - date actuale

Compania se așteaptă pentru 2024 la o reducere cu aproape 5% a cheltuielilor totale, de la 5,28 la 5,03 miliarde lei.

″Cheltuielile totale previzionate în anul 2024 se situează la suma de 5.030.448 mii lei, în scădere față de cheltuielile preliminate ale anului 2023 cu 254.693 mii lei, scădere influențată în principal de: - diminuarea cheltuielilor cu energia achiziționată, cu suma de 229.002 mii lei; - diminuarea contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, cu suma de 205.007 mii lei; - diminuarea costului cu apa uzinată, cu suma de 88.908 mii lei; - diminuarea ajustărilor și deprecierilor pentru pierdere de valoare și provizioanelor cu suma de 268.566 mii lei; și compensată parțial în principal de: - creșterea cheltuielilor cu tarifele reglementate și certificate verzi, cheltuieli aferente activității de furnizare, cu suma de 306.725 mii lei; - creșterea cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile cu suma de 114.723 mii lei; - creșterea cheltuielilor cu personalul cu suma de 25.535 mii lei; - servicii de leasing de personal în valoare de 22.120 mii lei″, spune Hidroelectrica.

Minorii nu mai pot primi mesaje private de la străini pe Instagram și Facebook CITEȘTE ȘI Minorii nu mai pot primi mesaje private de la străini pe Instagram și Facebook

Cheltuielile de natură salarială sunt pre-bugetate în creștere cu 5% față de 2023, la 602,87 milioane lei, ca urmare a creșterii cheltuielilor cu salariile cu 18,133 milioane lei și a creșterii bonusurilor cu aproape 9 milioane lei.

Creșterea cheltuielilor de natură salarială are la bază creșterea salariului mediu de bază cu 2,3% în anul 2024, față de anul 2023, pentru un număr de 3.585 salariați, precum și creșterea numărului mediu de salariați cu 124 persoane, ca urmare a diversificării/extinderii segmentului de furnizare, în mare parte″, explică Hidroelectrica.

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabilii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabilii

Potrivit documentului citat, sindicatul Hidrosind din societate nu a fost de acord cu proiectul, exprimându-și poziția în cadrul unei întâlniri cu conducerea Hidroelectrica din 17 ianuarie.

Sindicatul precizează că nu poate fi de acord cu proiectul de BVC Hidroelectrica pentru anul 2024 prezentat cu ocazia consultării, deoarece acesta nu cuprinde revendicările sindicatului formulate în cadrul negocierii colective. Solicitarea Sindicatului este ca administrația Hidroelectrica să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca sumele solicitate prin propunerea de CCM înaintată administrației, cât și prin adresa înregistrată la Hidroelectrica cu nr. 143978/29.12.2023, să fie prevăzute în proiectul de BVC 2024, care va fi înaintat Adunării Generale a Acționarilor pentru aprobare. Administrația ia act de solicitarea Sindicatului și reiterează că proiectul BVC Hidroelectrica pentru anul 2024 este întocmit cu respectarea și în limitele impuse de Legea Bugetului de Stat pe anul 2024, nr. 421/2023″, scrie în procesul verbal al întâlnirii, inclus ca anexă la draftul de buget.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica profit
hidroelectrica buget
hidroelectrica supraimpozitare