ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT

ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 oct 2021

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de Cameră decizională, proiectul Legii de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale, cu ample modificări față de varianta Guvernului, cele mai importante fiind cele legate de plafonarea prețurilor finale de furnizare și de exceptarea unor categorii de consumatori de la plata tarifelor de transport și distribuție a energiei și gazelor, certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și accizelor.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost adoptat cu 285 de voturi "pentruși unul singur "contra", venit din partea liberalului Ben-Oni Ardelean, iar deputatul AUR Șerban Gianina nu a votat.

În forma lor finală, care va merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, măsurile statului împotriva scumpirilor arată astfel:

FOTO Cinci TIR-uri prinse cum descărcau ilegal deșeuri din Italia, în orașul Lugoj CITEȘTE ȘI FOTO Cinci TIR-uri prinse cum descărcau ilegal deșeuri din Italia, în orașul Lugoj

Pentru consumatorii casnici:

La energie electrică

Se acordă o compensație de cel mult 0,291 lei/kWh înmulțită cu consumul lunar, care poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Compensația se acordă pentru un consum de cel mult 1.500 kWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului schemei de compensare.

Valoarea finală a compensației nu poate reduce prețul final al clientului sub 0,68 lei/kWh, preț de referință ce include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021

De asemenea, pentru ca un client casnic să beneficieze de compensație, consumul său de energie electrică în perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi.

CONFIRMARE YOO, cel mai mare brand de apartamente de designer din lume, vine în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE YOO, cel mai mare brand de apartamente de designer din lume, vine în România

La gaze naturale

Se acordă o compensație de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, care poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Compensația se acordă pentru un consum de cel mult 10,6 MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului schemei de compensare.

Compensarea se acordă prin raportare la un preț de referință al gazelor de 125 lei/MWh, preț care nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul gazelor naturale din contract și suma de compensare este mai mică de 125 lei/MWh, se compensează doar diferența dintre prețul gazelor naturale și prețul de referință, prețul gazelor neputând scădea sub 125 lei/MWh. De asemenea, pentru ca un client casnic să beneficieze de compensație, consumul său de gaze naturale în perioada de facturare nu poate fi mai mic de 7 kWh pe zi.

Raed Arafat: Dacă industria HoReCa vrea și la 10 la mie situația ca ei să facă business as usual, înseamnă că noi nu vom controla situația niciodată CITEȘTE ȘI Raed Arafat: Dacă industria HoReCa vrea și la 10 la mie situația ca ei să facă business as usual, înseamnă că noi nu vom controla situația niciodată

Pentru consumatori casnici, spitale, unități de învățământ, creșe, ONG-uri, furnizori de servicii sociale și unități de cult:

a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Plafoanele reprezintă prețul fînal facturat pentru acești clienți, având incluse: a) pentru energie electrică - componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA; b) pentru gaze naturale - prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA.

VIDEO Nou jucător pe piața de livrări rapide și supermarketuri online: compania germană Grovy vine în România promițând livrare în 10 minute CITEȘTE ȘI VIDEO Nou jucător pe piața de livrări rapide și supermarketuri online: compania germană Grovy vine în România promițând livrare în 10 minute

Pentru IMM-uri, cabinete medicale individuale, alte profesii liberale, microîntreprinderi, PFA, întreprinderi individuale și familiale:

i) exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei;

ii) exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Băncile aplică diferit restricțiile CNSU. Clienții nevaccinați nu mai pot intra la BRD decât pentru servicii de urgență. Celelalte bănci mari au acces liber pentru toți clienții și toate serviciile, fără certificat verde CITEȘTE ȘI Băncile aplică diferit restricțiile CNSU. Clienții nevaccinați nu mai pot intra la BRD decât pentru servicii de urgență. Celelalte bănci mari au acces liber pentru toți clienții și toate serviciile, fără certificat verde

Pentru sistemele centralizate de încălzire:

Prețul gazelor naturale achiziționate de către centralele care produc energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire precum cel operat de Termoenergetica în Capitală nu va fi plafonat. În schimb, Guvernul va finanța primăriile de la bugetul de stat pentru ca acestea să poată acorda subvenții prin care să fie ținut sub control prețul final gigacaloriei pentru populație, în condițiile scumpirii galopante a gazelor achiziționate de centrale.

"Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh (…). Procedura privind acordarea subvenției (…) se stabilește prin ordin comun al ministrului finanțelor, al ministrului energiei și al ministrului dezvoltării lucrărilor publice și administrației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Sumele prevăzute (…) cu titlu de subvenție se virează bugetelor locale în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor justificative", prevede forma finală a legii.

Averea lui Elon Musk, cel mai mare salt zilnic din istoria Bloomberg Billionaires Index CITEȘTE ȘI Averea lui Elon Musk, cel mai mare salt zilnic din istoria Bloomberg Billionaires Index

Pentru producătorii de energie electrică:

Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%. Producătorii de energie electrică pe bază de combustibil fosil, inclusiv în cogenerare, precum Electrocentrale București sau Complexul Energetic Oltenia, dar și OMV Petrom, vor fi scutiți de supraimpozitare.

Pentru consumatorii vulnerabili:

La cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, așa cum aceasta este definită în Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta.

Dacă compensarea prevăzută de OUG este mai mare decât valoarea ajutoarelor acordate consumatorilor vulnerabili în baza legii dedicate lor, aceștia vor primi diferența dintre compensarea din OUG și nivelul ajutoarelor cuvenite ca vulnerabili, cu respectarea limitelor maxime de consum prevăzute de OUG.

Cum se acordă compensațiile pe facturi la energie și gaze pentru consumatorii casnici:

ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT
ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT
ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT
ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT
ULTIMA ORĂ Măsurile statului împotriva scumpirilor la energie și gaze FORMA FINALĂ ADOPTATĂ DOCUMENT

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze