INEDIT Cum e să fii megaproducător de energie și să cumperi gaze precum populația. Beneficiară a creșterii prețului energiei, Nuclearelectrica "dă piept" din postura de client "casnic" cu scumpirea gazelor

INEDIT Cum e să fii megaproducător de energie și să cumperi gaze precum populația. Beneficiară a creșterii prețului energiei, Nuclearelectrica "dă piept" din postura de client "casnic" cu scumpirea gazelor

Sursă foto: Wikipedia

scris 27 oct 2021

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), unul dintre marii producători de energie electrică ai României, care și-a majorat recent cu peste 40% estimarea de profit pe anul acesta ca urmare a scumpirii galopante a curentului electric pe piețele angro, se va "confrunta" curând în mod direct, din postura de client cu consum "casnic" din punct de vedere cantitativ, cu creșterile masive de prețuri de pe piața gazelor naturale.

Asta pentru că operatorului centralei Cernavodă îi expiră la finalul acestui an contractul de furnizare de gaze naturale pentru alimentarea centralelor termice din clădirile sediului său corporativ central din sectorul 1 al Capitalei, de pe strada Polonă colț Slăvești (foto).

Doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătățită, anunță Valeriu Gheorghiță CITEȘTE ȘI Doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătățită, anunță Valeriu Gheorghiță

Din acest motiv, SNN a lansat o licitație pentru a cumpăra "gaze naturale în regim concurențial pentru funcționarea celor două centrale termice de la sediul central al SN Nuclearelectrica SA", în baza unui contract cu durata de un an, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Potrivit documentației de atribuire, "modificările legislative care au creat posibilitatea de a încheia contracte de furnizare gaze naturale de pe piața liberă, în regim concurențial" fac ca Nuclearelectrica să urmărească "încheierea în condiții economice avantajoase a unui contract de furnizare gaze naturale în regim concurențial pentru funcționarea celor doua centrale termice de la Sediul Central al SNN, eliminarea dependenței de un singur furnizor și reducerea cheltuielilor aferente acestei utilitați".

FOTO Note de 2 și 3 la examenele în școlile de jandarmi, transformate în 10 CITEȘTE ȘI FOTO Note de 2 și 3 la examenele în școlile de jandarmi, transformate în 10

În clădirea principală, din strada Polonă nr. 65, a sediului său central, SNN are o centrală termică Weishaupt din 2001 cu o putere maximă de 345 kW, care consumă circa 620 MWh de gaze pe an. În cealaltă clădire a sediului, din strada Slăvești nr. 6-8, funcționează o centrală Viessmann din 2002 de maxim 60 kW, cu consum anual de gaze de circa 74 MWh. Astfel, Nuclearelectrica vrea să cumpere în jur de 700 MWh de gaze pentru anul viitor.

Cele două locuri de consum ale SNN se încadrează, potrivit legislației în vigoare, în categoriile de consum C2 (consum anual de între 280 și 2.800 MWh) și C1 (consum anual mai mic de 280 MWh), precum imensa majoritate a consumatatorilor casnici (rezidențiali).

Averea lui Elon Musk, cel mai mare salt zilnic din istoria Bloomberg Billionaires Index CITEȘTE ȘI Averea lui Elon Musk, cel mai mare salt zilnic din istoria Bloomberg Billionaires Index

Producătorul de energie nucleară vrea un preț fix ferm al gazului-marfă pe toată durata de 1 an a contractului.

"Prețul/prețurile unitare ale gazelor naturale livrate la cele 2 puncte de consum ale SNN (fără a include tarifele reglementate, accize etc), exprimate în lei/MWh, vor fi ferme pe toată perioada de 12 luni de derulare a contractului. Prețul/prețurile unitare finale (obținute prin adăugarea tarifelor reglementate de transport, înmagazinare și distribuție, accize, TVA) vor putea fi actualizate pe perioada de derulare a contractului, în următoarele situații: modificarea de către ANRE a tarifelor reglementate pentru transport, înmagazinare (tarifele reglementate de înmagazinare au fost eliminate – n.r.) și distribuție; modificarea sau introducerea unor taxe, impozite și/sau schimbarea modalităților de impunere sau taxare și/sau apariția unor modificări legislative referitoare la achiziția, transportul, distribuția sau înmagazinarea gazelor naturale", se arată în caietul de sarcini.

Tranzacție surpriză în agricultură - African Industries Group, controlat de familia indiană Gupta, cumpără ferme în Călărași CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză în agricultură - African Industries Group, controlat de familia indiană Gupta, cumpără ferme în Călărași

Valoarea totală a contractului este estimată la 453.575 lei plus TVA, ceea ce ar însemna o medie de preț fără TVA de 653,5 lei/MWh, respectiv de 777,6 lei cu tot cu TVA. Data limită de primire a ofertelor este 10 noiembrie. În momentul redactării acestui articol, în comparatorul de prețuri al ANRE exista o singură ofertă compatibilă cu datele Nuclearelectrica, cu preț final de furnizare cu tot cu TVA de 784 lei/MWh, însă cu preț fix al gazului-marfă garantat doar până la 31 martie 2022.

"În cazul în care contractul de furnizare gaze naturale va fi semnat cu un furnizor diferit de cel cu care SNN are încheiat în prezent un astfel de contract, se vor aplica prevederile Ordinului ANRE nr. 234/2019 pentru aprobarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale de către clientul final, cu modificările și completările ulterioare", se precizează în documentul citat.

VIDEO Cum arată stația spațială pe care compania lui Jeff Bezos vrea s-o construiască peste câțiva ani CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată stația spațială pe care compania lui Jeff Bezos vrea s-o construiască peste câțiva ani

SNN și-ar permite, fără îndoială, și prețuri mult mai mari la gaze. Compania a anunțat luna trecută rectificarea amplă a bugetului pe 2021, estimând o majorare cu peste 11% (circa 300 milioane lei) a veniturilor din exploatare comparativ cu valoarea anuală bugetată inițial, respectiv de la 2,68 la 2,98 miliarde lei. În schimb, cheltuielile sunt previzionate să creaască cu numai 1,1% (23,6 milioane lei) față de bugetul inițial, de la 2,07 la 2,1 miliarde lei.

Astfel, Nuclearelectrica estimează că va înregistra un profit net de 791,3 milioane lei la finalul lui 2021, cu 40,7% (228,8 milioane lei) mai mare decât cel prevăzut în bugetul aprobat în primăvară, în principal ca urmare a majorării dramatice a prețurilor la energie de pe piețele angro.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
oferte furnizare gaze
nuclearelectrica incalzire sediu central bucuresti