Schema de compensare a facturilor populației la curent și gaze - Toleranță de 10% la depășirea "rațiilor" lunare de consum compensat

Schema de compensare a facturilor populației la curent și gaze - Toleranță de 10% la depășirea "rațiilor" lunare de consum compensat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 oct 2021

Persoanele fizice care consumă în cele 5 luni ale perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 între 150 și 1.000 KWh de energie electrică și între 100 și 1.000 de metri cubi de gaze naturale vor beneficia de compensări lunare ale facturilor aferente consumului din intervalul menționat, care vor fi calculate prin raportare la un preț de referință de 0,68 lei/KWh (cu tot cu tarife reglementate și TVA) la electricitate și de 125 lei/MWh la gaze, prevede ultima formă a ordonanței de urgență de compensare redactată de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE Schema a fost aprobată de Guvern.

Astfel, la energie electrică, ca regulă generală, va fi acordată o compensare în sumă fixă, de 0,21 lei/KWh, înmulțită cu consumul lunar. Dacă însă se constată că, în urma acordării compensației de 0,21 lei/KWh, valoarea rămasă de achitat pe factură corespunde unui preț pe KWh mai mic decât referința de 0,68 lei/KWh, compensația va fi redusă corespunzător astfel încât restul de achitat pe factură, împărțit la cantitatea consumată, să reflecte prețul de referință, de 0,68 lei/KWh, sub care nu se poate coborî.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Prețul de referință de 0,68 lei/KWh este cel mai mic disponibil pe piața ofertelor concurențiale de furnizare pentru populație, fiind cel practicat de către producătorul de stat Hidroelectrica.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Compensarea la energie electrică reprezintă, potrivit Guvernului, valoarea costurilor de transport și distribuție a energiei.

"Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei/KWh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciu de distribuție, tarif mediu de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru servicii de sistem) ale energiei electrice pentru cele 8 regiuni (de distribuție – n.r.)", precizează Executivul.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

La gaze, regula generală este că se compensează 25% din valoarea facturilor lunare, însă raportat la prețul de referință de 125 lei/MWh, apropiat de media prețurilor reglementate de furnizare de dinainte de liberalizarea pieței.

"Compensația se aplică pentru clienții casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul de vânzare al gazelor naturale. În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul de vânzare al gazelor naturale și suma de compensare este mai mică de 125 lei/MWh, se compensează doar diferența dintre prețul de vânzare al gazelor naturale și prețul de referință de 125 lei/MWh", prevede OUG-ul.

Potrivit sursei citate, valorile lunare ale compensațiilor pentru sprijinul financiar acordat pentru locuințele aparținând consumatorilor casnici pentru consumul propriu de energie electrică și de gaze naturale vor putea fi actualizate prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare. 

Bolojan aduce un fost CEO Blue Air să-i conducă Air Oradea CITEȘTE ȘI Bolojan aduce un fost CEO Blue Air să-i conducă Air Oradea

"Consumatorii casnici de energie electrică și de gaze naturale beneficiază de această compensare în situația în care se încadrează în limitele de consum menționate și dacă nu beneficiază de subvenția acordată pentru consumatorul vulnerabil potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie", se stipulează în ordonanță.

Spre deosebire de prima variantă a proiectului de OUG, în cea adoptată de acum se introduc și praguri lunare de consum. Acestea sunt de 200 KWh pe lună la energie electrică și de 150 mc (noiembrie 2021 și martie 2022), 250 mc (decembrie 2021 și ianuarie 2022) și 200 mc (februarie 2022) la gaze.   

Este acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum (lunare - n.r.) cu maximum 10% aplicată la limita lunară stabilită”, prevede ordonanța.

Facebook a căzut complet vineri dimineața CITEȘTE ȘI Facebook a căzut complet vineri dimineața

Foarte important, de compensarea la gaze naturale vor beneficia și locatarii de apartamente din condomii care nu au centrale individuale și a căror încălzire este asigurată de centrale de bloc sau cvartal, încadrarea în limitele de consum fiind stabilită în mod paușal.

"Schema de compensare se aplica și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deservește spațiile locative din condominiu sau cvartal. Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate dintr-un condominiu și/sau cvartal, încadrarea în tranșele de consum, pentru fiecare dintre spațiile locative, se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum, prin raportare la numărul de spații locative", prevede documentul.

Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum aferente fiecărui proprietar din condominiu/cvartal revine Asociației de proprietari constituită la nivelul condominiului sau cvartalului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul sau cvartalul respectiv nu există obligația constituirii asociației. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, reprezentantul administratiei condominiului/cvartalului, sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale toate calculele necesare însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate.

Undă verde - Saint-Gobain preia fabrica Duraziv, controlată de Daniel Guzu, cel mai mare producător independent de materiale de construcții din România CITEȘTE ȘI Undă verde - Saint-Gobain preia fabrica Duraziv, controlată de Daniel Guzu, cel mai mare producător independent de materiale de construcții din România

Ordonanța rezolvă și o problemă semnalată de Profit.ro cu privire la prima variantă de schemă de compensare făcută publică de autorități, anume că aceasta era în bună măsură mai avantajoasă, în unele situații, decât cea destinată consumatorilor casnici cu venituri mici, definiți ca vulnerabili în legea dedicată lor.

Astfel, se stipulează că, în situația în care compensarea prevăzută de documentul citat este mai mare decât valoarea cumulată a ajutoarelor cuvenite consumatorilor vulnerabili în baza prevederilor Legii nr. 226/2021, atunci aceștia vor primi respectivele ajutoare, plus diferența până la valoarea compensării pentru nevulnerabili.

LISTA Marile companii aeriene europene sunt de acord să ramburseze banii pasagerilor după anularea zborurilor CITEȘTE ȘI LISTA Marile companii aeriene europene sunt de acord să ramburseze banii pasagerilor după anularea zborurilor

"Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1.304.934.197 lei, din care suma de 494.204.246 lei pentru compensarea facturilor de energie electrică, respectiv 810.729.951 lei pentru compensarea facturilor de gaze naturale", se precizează în nota de fundamentare a OUG.

Diferența de preț final acordată drept compensare urmează a fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare, prin decontarea sumelor aferente schemei de compensare furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale. Suma reprezentând valoarea compensată nu este purtătoare de TVA și se scade din suma reprezentând contravaloarea facturii emise de furnizor.

Procedura de decontare, de verificare și monitorizare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele și termenele pe baza cărora se realizează decontarea, precum și alte măsuri necesare aplicării schemei se vor stabili prin norme metodologice, care vor fi elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Energiei și aprobate prin hotărâre a Guvernului. În termen de 6 luni de la solicitarea decontării, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei verifică corectitudinea întocmirii situațiilor de plată de către furnizori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
compensare facturi energie
compensare facturi gaze