ULTIMA ORĂ Plafonarea prețurilor la energie și gaze extinsă, inclusiv la biserici. Reducerea TVA - eliminată. Subvenție de 50% din scumpirea gazelor pentru CET-uri

ULTIMA ORĂ Plafonarea prețurilor la energie și gaze extinsă, inclusiv la biserici. Reducerea TVA - eliminată. Subvenție de 50% din scumpirea gazelor pentru CET-uri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 oct 2021

De plafonarea prețului final de facturare la 1 leu/kWh la energie (din care cel mult 0,525 lei/kWh prețul energiei-marfă) și la 0,37 lei/kWh la gaze naturale (maxim 0,250 lei/kWh gazul-marfă) vor beneficia nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult, potrivit ultimelor modificări introduse, analizate de Profit.ro, și care vor fi aprobate astăzi prin vot final, la proiectul Legii de aprobare a OUG de compensare a scumpirilor la curent și gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În schimb, va fi eliminată din proiect reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

O altă modificare adoptată este aceea că exceptarea operatorilor economici de la plata unor anumite componente ale prețurilor finale la energie și gaze va fi mai generoasă și nu va mai fi făcută cu limită de consum, precum în varianta aprobată de Senat. În schimb, exceptările nu vor mai viza toți operatorii economici, ci doar întreprinderile mici și mijlocii (IMM), astfel cum sunt definite în Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare, precum și microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, organizate potrivit legii.

Astfel, în cazul energiei electrice, operatorii economici menționați mai sus vor fi scutiți de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și a accizei. În cazul gazelor, ei vor fi scutiți de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Prețul gazelor naturale achiziționate de către centralele care produc energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire precum cel operat de Termoenergetica în Capitală nu va fi plafonat, cum anunțase ministrul Energiei. În schimb, Guvernul va finanța primăriile de la bugetul de stat pentru ca acestea să poată acorda subvenții prin care să fie ținut sub control prețul final gigacaloriei pentru populație, în condițiile scumpirii galopante a gazelor achiziționate de centrale.

"Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh (…). Procedura privind acordarea subvenției (…) se stabilește prin ordin comun al ministrului finanțelor, al ministrului energiei și al ministrului dezvoltării lucrărilor publice și administrației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Sumele prevăzute (…) cu titlu de subvenție se virează bugetelor locale în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor justificative", prevede amendamentul adoptat de Comisiile Camerei.

SUA flutură din nou în fața României promisiunea de renunțare la obligativitatea vizelor CITEȘTE ȘI SUA flutură din nou în fața României promisiunea de renunțare la obligativitatea vizelor

De asemenea, producătorii de energie electrică pe bază de combustibil fosil, inclusiv în cogenerare, precum Electrocentrale București sau Complexul Energetic Oltenia, dar și OMV Petrom, vor fi scutiți de supraimpozitarea cu 80% a veniturilor rezultate din vânzarea electricității la prețuri mai mari de 450 lei/MWh, cotă aplicată pe diferența dintre prețul real de vânzare și nivelul de 450 lei/MWh, după cum anunțase ministrul interimar de resort.

În plus, formularea adoptată în Comisii prevede că se supraimpozitează diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice de către producători și prețul de 450 lei/MWh.

Comisiile au mai decis să elimine din proiect plafonarea la 5% a ratei de profit a furnizorilor și traderilor de energie și gaze din activitatea de vânzare, rată care s-ar fi aplicat la costurile de furnizare, fără a fi inclusă achiziția de energie electrică și gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare pret energie gaze
compensare facturi energie gaze