Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilități

Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilități
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2021

Autoritățile spaniole au decis să atenueze o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilități, destinată să frâneze creșterea facturilor la electricitate, ca urmare a criticilor venite de la companiile din energie, a declarat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna trecută, Spania a dezvăluit un pachet de măsuri destinat contracarării creșterii prețurilor la electricitate, care includea atât o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilități cât și un plafon pentru prețurile la gaze naturale. Conform estimărilor inițiale, Guvernul de la Madrid se aștepta să colecteze până la 2,6 miliarde de euro de la companiile de utilități, banii care urmau să fie reinvestiți în rețele, scrie Agerpres.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Marți, însă, Teresa Ribera a anunțat mai multe excepții de la taxa claw-back, inclusiv pentru contractele privind furnizarea de electricitate la preț fix semnate cu clienții industriali înaintea datei de 16 septembrie. Iberdrola, cea mai mare companie de utilități din Spania, s-a oferit să înghețe prețurile pentru clienții industriali în schimbul retragerii taxei claw-back.

De asemenea, alte diferite tipuri de contracte vor fi scutite parțial de la taxa claw-back, însă Teresa Ribera nu a dorit să facă estimări cu privire la suma finală care va fi colectată de la companiile de utilități. "Vrem să fim prudenți cu estimările referitoare la impactul măsurilor", a spus Ribera, la finalul ședinței de cabinet.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Anunțul Guvernului spaniol privind introducerea unei taxe claw-back a declanșat proteste din partea principalelor companii de utilități, care au susținut că măsura va submina încrederea investitorilor în piața de electricitate și sistemul de tranzacționare a certificatelor de poluare și de asemenea pune în pericol planurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În paralel, Spania a făcut o propunere Uniunii Europene de a revizui sistemul de stabilire a prețurilor pe piața angro de electricitate, astfel încât statele membre să dispună de o mai mare flexibilitate când vine vorba de stabilirea prețurilor, ținând cont de factori precum nivelul capacităților de generare a energiei regenerabile, mai ieftine, în rețelele lor.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Prețurile ridicate la electricitate pun presiune asupra unor industrii grele precum producătorii de oțel și ciment, unele din aceste firme anunțând deja reduceri de producție sau închiderea unor fabrici din Spania.

Pentru a-i proteja pe consumatorii casnici, afectați și ei de creșterea prețurilor la electricitate, guvernul de la Madrid va plăti o subvenție de 90 de euro gospodăriilor defavorizate pentru a le ajuta să își plătească facturile la electricitate în perioada iernii, a spus Ribera. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
taxe
utilitati