ULTIMA ORĂ România a preluat operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

ULTIMA ORĂ România a preluat operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2023

Compania românească de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din România, a preluat operarea întregului sistem omolog vecin din Republica Moldova, prin sucursala sa de peste Prut, de la Moldovatransgaz, companie controlată indirect de gigantul rus de stat Gazprom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Astfel, Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Câți ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului și în ce domenii CITEȘTE ȘI Câți ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului și în ce domenii

Pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara SNTGN TRANSGAZ SA - Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european.

Pedeapsă cu suspendare pentru un om de afaceri implicat în dosarul mitei de 22 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI Pedeapsă cu suspendare pentru un om de afaceri implicat în dosarul mitei de 22 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni

Parlamentul Republicii Moldova a votat recent o lege care a permis transferul.

Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale reprezintă unul din obiectivele de bază, în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale. În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale", a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz republica moldova
vestmoldtransgaz ungheni-chișinău
moldovagaz gazprom