Maia Sandu contestă datoria reclamată de rușii de la Gazprom pentru livrările de gaze către Republica Moldova

Maia Sandu contestă datoria reclamată de rușii de la Gazprom pentru livrările de gaze către Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2023

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a negat duminică datoria de 800 de milioane de dolari reclamată de compania rusă Gazprom pentru livrările de gaze și acuzat Moscova că încearcă să înșele Chișinăul la acest capitol, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O companie internațională a efectuat un audit și "nu a găsit nicio datorie față de Gazprom de 800 de milioane de dolari. Au încercat să ne păcălească în 2021", a spus Maia Sandu în timpul unei vizite în regiunea Găgăuzia, potrivit portalului Vedomosti.md.

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru. IGPR: Va fi derulată procedura de predare către România CITEȘTE ȘI Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru. IGPR: Va fi derulată procedura de predare către România

Guvernul de la Chișinău și compania rusă Gazprom au din 2021 o serie de dispute asupra prețului gazului natural furnizat Republicii Moldova și plății de către această țară a facturilor restante pentru livrările efectuate. Fiecare parte are o estimare diferită asupra cuantumului acestor datorii.

Republica Moldova a încheiat în 2021 un acord cu Gazprom pentru prelungirea contractului de furnizare de gaze rusești și efectuarea în 2022 a unui audit asupra datoriilor acumulate de compania de stat Moldovagaz. Însă guvernul de la Chișinău a încheiat abia în august 2022 contracte cu compania norvegiană Wikborg Rein Advokatfirma și cu cea britanică Forensic Risk Alliance pentru efectuarea acelui audit.

Rușii au atacat portul ucrainean Reni, la câțiva kilometri de Galați. Reacția ministrului român al Apărării CITEȘTE ȘI Rușii au atacat portul ucrainean Reni, la câțiva kilometri de Galați. Reacția ministrului român al Apărării

Gazprom a avertizat de mai multe ori că-și rezervă dreptul de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă Moldovagaz nu respectă condițiile de plată și nu este soluționată problema datoriilor.

Potrivit unei evaluări a Curții de Conturi a Republicii Moldova, până în noiembrie 2022 această țară acumulase față de Gazprom o datorie de 590,8 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom republica moldova
gaze naturale republica moldova
maia sandu gazprom