ULTIMA ORĂ Rompetrol analizează declanșarea unei acțiuni juridice pe tema taxei de solidaritate

ULTIMA ORĂ Rompetrol analizează declanșarea unei acțiuni juridice pe tema taxei de solidaritate

Președintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, a vizitat rafinăria Petromidia (Sursa: Rompetrol-Rafinare)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 nov 2023

Rompetrol Rafinare, deținută de grupul KazMunayGas International (KMG), analizează, în scopul protejării intereselor acționarilor, declanșarea unei acțiuni juridice pe tema controversatei taxe de solidaritate, după ce, așa cum a anunțat Profit.ro în ianuarie citând presa kazahă, CEO-ului KazMunayGas International, Magzum Myrzagaliyev, a negociat, fără succes se pare, nivelul acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Principalii acționari pe care compania explică astfel că vrea să-i protejeze sunt KMG, cu 48,1%, și însuși statul român, cu 44,7%

Compania a achitat în acest an 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022 și estimează, pentru perioada ianuarie – septembrie 2023,o contribuție de 34,1 milioane de dolari.

EXCLUSIV Antifrauda iese de astăzi în controale pe plafonul de casă și Legea ilicitului. Urmează și campanii la nivel național CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda iese de astăzi în controale pe plafonul de casă și Legea ilicitului. Urmează și campanii la nivel național

“Compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectiva legală a nivelului taxei și în scop de protejare a intereselor acționarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susținerea acestei taxe”, precizează Rompetrol Rafinare.

La finalul lunii ianuarie, Profit.ro a anunțat că, potrivit publicației kazahe Ratel, nu vizitarea Petromidia și stațiilor Rompetrol a fost scopul desantului în România a CEO-ului KazMunayGas International, care nu a răsfățat în ultimul timp subsidiara de la București cu prea multe vizite, ci negocierea taxei de solidaritate.

Remarcând faptul că, în anii precedenți, conducerea KMG „nu a răsfățat subsidiara din România cu prea multe vizite oficiale”, publicația Ratel susține că este evident că vizita avea la bază un motiv mult mai important decât „vizitarea benzinăriilor, unde, atât delicioasele cornuri proaspete, cât și cafeaua, care nu e deloc rea, se servesc dimineața”.

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

Publicația afirma că scopul real al vizitei CEO-ului KMG International a fost acela „de a negocia cu înalți oficiali români pe tema consecințelor deciziei Guvernului din luna decembrie de a sechestra o parte din profiturile companiilor energetice care își desfășoară activitatea în România”, în baza unui regulament adoptat de UE în toamna anului trecut.

„În cazul României, vorbim de confiscarea a 60% din profitul net (de fapt, profitul contabil - n.r.) dacă acesta depășește cu 120% profitul net mediu al companiei în 2018-2021. Ținând cont de faptul că în 2020 și 2021, activele românești au generat pentru KMG pierderi de 198,6 milioane dolari, respectiv 186,8 milioane dolari, profitul de 161 milioane din primele trei trimestre ale anului trecut (ultimele date disponibile) reprezintă o felie atractivă pentru autoritățile fiscale din România”, scrie Ratel.

Publicația kazahă sugerează că oficialii companiei au toate motivele să nu fie prea încântați de noua taxă, mai ales că prețul la care Kazahstan-ul furnizează petrol României este cel mai redus dintre toate prețurile de livrare din UE. Iar în luna octombrie a anului trecut, ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, a vizitat Astana, cerând, potrivit Ratel, livrarea de volume suplimentare de petrol.

EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Avem deja un minus de 20 miliarde lei pe veniturile la buget CITEȘTE ȘI EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Avem deja un minus de 20 miliarde lei pe veniturile la buget

În plus, ziariștii kazahi amintesc și de crearea în 2018 a Fondului de Investiții kazaho-român de un miliard de dolari pe 7 ani, care ar trebui să fie finanțat de KMG. Banii ar trebui investiți în construcția și reconstrucția infrastructurii, în special în centrale electrice și în benzinării din România și regiunile în care activează Rompetrol. Pentru centrala în cogenerare aflată în construcție au fost deja cheltuiți 148 milioane de dolari, iar după punerea sa în funcțiune, aceasta va furniza energie electrică nu doar rafinăriei Petromidia, ci și rețelei electrice naționale a României.

Potrivit Ratel, de la achiziționarea în 2007 a Grupului de companii Rompetrol (redenumit ulterior KMG International), KazMunayGas a injectat deja 6 miliarde de dolari în România.

Publicația kazahă amintește și că, potrivit unor surse din industrie, șeful concernului polonez de petrol și gaze PKN Orlen, Daniel Obaytek, a vizitat Astana în luna mai a anului trecut nu numai pentru a negocia achiziția de țiței. Acesta a făcut o ofertă de cumpărare a Rompetrol Rafinare, însă conducerea KMG a considerat prețul oferit mult prea mic.

viewscnt
Afla mai multe despre
kmg
rompetrol
taxa
solidaritate
proces