Un agrobusinessman și un fost consilier PSD vin cu un parc eolian de aproape 400 MW, lângă unitatea-"soră" a portughezilor de la EDPR

Un agrobusinessman și un fost consilier PSD vin cu un parc eolian de aproape 400 MW, lângă unitatea-"soră" a portughezilor de la EDPR
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 apr 2021

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a acordat aviz tehnic de racordare (ATR) pentru proiectul de construire a unui nou parc eolian, în comuna Peștera din județul Constanța, planificat să aibă o putere instalată de 393 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dezvoltator este o firmă înființată în august anul trecut, Radramo Power SRL. Principalii asociați sunt Radu Rusei (cu 45% din capital), care are și calitatea de administrator, și Marius Felician Gherasim (40%).

Parcul eolian va purta numele Peștera 2, iar data estimată de punere în funcțiune este 2025, ATR-ul având valabilitate de un an, până în 2022, potrivit datelor Transelectrica analizate de Profit.ro.

Antena TV Group a lansat un nou business, o aplicație de food delivery CITEȘTE ȘI Antena TV Group a lansat un nou business, o aplicație de food delivery

La Peștera funcționează din 2012 parcul eolian omonim de 90 MW deținut de grupul portughez EDP Renováveis (EDPR), prin subsidiara locală Peștera Wind Farm SA.

Radu Rusei, principalul asociat al Radramo Power, deține din 2010 compania agricolă Windcad SRL, specializată în cultivarea cerealelor, un business cu rulaj anual de peste 5 milioane lei, cu sediul în satul Ivrinezu Mic din comuna Peștera, ca și Radramo Power. El este absolvent de inginerie electrică la Universitatea Politehnică din București.

Marius Felician Gherasim, fost membru în Consiliul Local Năvodari din partea PSD, este asociat în mai multe firme din județul Constanța, cele mai importante fiind Airtours SRL (baruri și agenție de turism) și compania de transporturi de călători Dorada Transporting din Mamaia, ambele cu cifre de afaceri anuale de peste 1 milion de lei. Potrivit termene.ro, la Airtours, Gherasim este partener cu Mirela Matichescu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Turism (ANT) și ex-administrator public al județului Constanța.

PROFIT Health.forum - Apel dintr-un sistem medical gata să clacheze, dar și cu 80% dintre manageri numiți politic: Depășiți prejudecățile, că ne raportăm la un Război Mondial! Și un regret de neimaginat în 2020: din eroi, medicii au ajuns \ CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Apel dintr-un sistem medical gata să clacheze, dar și cu 80% dintre manageri numiți politic: Depășiți prejudecățile, că ne raportăm la un Război Mondial! Și un regret de neimaginat în 2020: din eroi, medicii au ajuns "asasini"

Rusei și Gherasim mai dețin împreună, cu câte 50% din părțile sociale, firma de producție de energie Radmar Energy SRL, înființată în septembrie 2020 și cu sediul tot în Ivrinezu Mic, Peștera, Constanța.

După cum a relatat Profit.ro, Enel Green Power România (EGPR), divizia locală de producție de energie regenerabilă a grupului italian Enel, a convenit preluarea a 6 producători de electricitate verde, controlați de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie regenerabilă din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor". Două dintre firmele vizate pentru preluare de către Enel sunt în curs de obținere a aprobărilor legale pentru construcția a două parcuri eoliene în Banat, cu putere instalată totală maximă de 420 MW

Cea mai recentă variantă a Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României, ce urmează a fi finanțat din fonduri UE (granturi și împrumuturi) de peste 30 miliarde euro destinate sprijinirii recuperării economice a statelor UE afectate de pandemia COVID-19, prevede un buget estimat de investiții de negociat cu Comisia Europeană de 1,3 miliarde euro pentru domeniul "Energie regenerabilă și eficiență energetică".

"România și-a propus prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) ca ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la minim 30,7% în anul 2030, având ca ținte intermediare 25,2% (în 2022), 26,9% (în 2025) și respectiv 28,4% (în 2028). 〉 În vederea atingerii obiectivelor, România trebuie să extindă capacitatea de energie din surse regenerabile până în 2030 cu aproximativ 6,9 GW în plus față de anul 2015, corelat cu scoaterea din operare a capacităților bazate pe cărbune", se arată în ultima variantă a Planului, publicată de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii energie regenerabila
proiecte parcuri eoliene
subventii energie regenerabila
green new deal
pnrr investitii regenerabile