Undă verde: Electromontaj preia Hidroconstrucția și societățile controlate de către aceasta

Undă verde: Electromontaj preia Hidroconstrucția și societățile controlate de către aceasta
scris 18 nov 2022

Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, al cărui acționar majoritar indirect este familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, preia Hidroconstrucția SA și societățile controlate de către aceasta, tranzacția fiind avizată de Consiliul Concurenței.

Recent, Electromontaj a preluat pachetul majoritar (82,68% din acțiunile companiei) al Electrotehnica Echipamente Electrice SA, cel mai vechi producător român de echipamente electrice, transformatoare și bobine.

TABEL Prima ieftinire a benzinei de la finalul lunii septembrie CITEȘTE ȘI TABEL Prima ieftinire a benzinei de la finalul lunii septembrie

Hidroconstrucția, companie ce își are originile în inițial numita „Direcția Generală a Hidrocentralei Bicaz” înființată în 1950, este specializată în execuția lucrărilor hidroenergetice și hidrotehnice complexe (135 mari baraje, 125 hidrocentrale), fiind cunoscută în special pentru amenajările de la Bicaz, Vidraru, Porțile de Fier I si II.

Compania,  privatizată în 1995 și având ca acționar majoritar Asociația salariaților și managementului, este la acest moment în insolvență. Anul trecut a avut afaceri de 372,4 milioane lei și o pierdere de 217,9 milioane lei, cu 1.691 angajați.

Electromontaj SA, parte a Grupului H4L, este o companie specializată în construcția și întreținerea liniilor de transport împreună cu stațiile electrice de conexiuni și de transformare pentru alimentarea cu energie electrică.

Grupul H4L desfășoară activități în diverse domenii, printre care dezvoltarea imobiliară, închirieri, exploatare forestieră, producere și comercializare de energie electrică și gaze naturale.

Blue Air - Prima reacție la transferul proprietății către stat. Guvernul a știut de problemă cu aproape un an înainte de suspendarea zborurilor CITEȘTE ȘI Blue Air - Prima reacție la transferul proprietății către stat. Guvernul a știut de problemă cu aproape un an înainte de suspendarea zborurilor

Profit.ro a anunțat recent intrarea pe piața imobiliară a Electromontaj cu intenția de a dezvolta sau vinde un teren pe care a funcționat baza companiei din centrul Bucureștiului, de pe strada Poterași.

Electromontaj este unul dintre principalii parteneri ai Transelectrica. La finalul anului 2019, Electromontaj a câștigat un contract de 287 milioane de lei pentru realizarea unei linii electrice de 160 de kilometri pentru Transelectrica, unul dintre marile proiecte ale companiei.

Electromontaj are în componență Emfor Montaj, companie specializată în construcția de fundații pentru linii electrice și construcții civilie, Iproeb SA Bistrița, unul dintre cei mai importanți producători naționali de cabluri și conductori electrici precum și unități de producție proprii, o fabrică de stâlpi metalici, o fabrică de cleme și armături electrice și o stație de testări pentru stâlpi electrici, una dintre cele mai mari din lume. Grupul Electromontaj se îndreaptă către finalizarea integrării pe orizontală a întregului lanț de construcții enrgetice, putând produce in house toate componentele structurilor energetice, cu excepția transformatoarelor.

Grupul Electromontaj a înregistrat, la finalul anului 2021, la nivel consolidat, o valoare a activului net (capitaluri proprii) de 471 milioane lei, o cifră de afaceri de 472 milioane lei și un profit net de 25,5 milioane lei.

Dragoș Bîlteanu are o experiență îndelungată pe piața imobiliară, însă, cu precădere, pe segmentele rezidențial și birouri. Odată cu achiziția Electromontaj, omul de afaceri accesează și segmentul industrial-logistic, care a fost cel mai dinamic de la începutul pandemiei.

Hidroconstrucția are ca domeniu principal de activitate execuția lucrărilor de construcții hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran, pe lângă lucrările cu specific hidroenergetic, executând lucrări civile și industriale, drumuri și poduri, lucrări edilitare, lucrări de îmbunătățiri funciare, exploatări de cariere și balastiere, reparații de utilaje, confecții metalice și prefabricate din beton armat.

viewscnt
Afla mai multe despre
electromontaj
hidroconstrucția