Unde este cea mai ieftină benzină în Europa. Pe ce loc se află România

Unde este cea mai ieftină benzină în Europa. Pe ce loc se află România
scris 16 iul 2019

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări, chiar din oră în oră.

În Europa, cea mai ieftină benzină, o putem cumpăra în cea mai bogată țară în materii prime – Rusia. Acolo, în medie, vom plăti pentru benzină 0,63 €, după schimbarea valutei din ruble. În schimb, cel mai mult vom plăti pentru benzină în Norvegia, unde prețul mediu pentru 1 litru de benzină ajunge la 1,70 €.

Negocierile dintre statul român și gigantul american Exxon Mobil pe tema exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep par a fi intrat într-un impas CITEȘTE ȘI Negocierile dintre statul român și gigantul american Exxon Mobil pe tema exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep par a fi intrat într-un impas

Cel mai bun preț al unui litru de benzină, comparativ cu valoarea salariului mediu în Europa, îl vom găsi în Elveția și Luxemburg, țări ce nu dețin materii prime. Salariul mediu le permite locuitorilor să-și cumpere 3.388, respectiv 2.827 litri. Locul 3 printre țările analizate de Picodi, companie și de analiză a piețelor cu sediul în Polonia, îl ocupă Norvegia (1.989 litri).

România (locul 31) este țara al cărei salariu mediu este la fel de valoros precum 559 litri de benzină. Statistic, un român se află în clasificarea generală cu mult peste un moldovean (locul 40 și 295 litri) și puțin peste un bulgar (locul 34 și 454 litri), dar mai jos de un ungur (locul 29 și 618 litri).

În partea de jos a clasamentului se pot găsi țări precum Ucraina sau Albania, în care posibilitățile salariului mediu pe economie nu întrec 300 de litri de benzină, adică o zecime din ceea ce își poate permite liderul clasamentului.

Carburanții sunt mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui. Un plin costă cu peste 10 lei în plus CITEȘTE ȘI Carburanții sunt mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui. Un plin costă cu peste 10 lei în plus

Liderii reali ai clasamentului sunt țările din Golful Persic. În Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite, prețurile unui litru de benzină oscilează între 0,4–0,6 €, iar cu salariul mediu pe economie se pot cumpăra între 4.900 și 6.500 litri de benzină.

Poziția înaltă ocupată de țări precum SUA și Canada poate fi explicată nu numai cu nivelul ridicat al remunerației, dar și cu cantitatea de țiței pe care o dețin. În schimb, Elveția și Luxemburg se caracterizează doar cu venituri mari.

Cea mai mică cantitate de benzină cu salariul mediu pe economie se poate cumpăra în Madagascar (42 litri), Tadjikistan (131 litri) și Zambia (137 litri).

Un exemplu curios îl reprezintă Nigeria. Deși este o țară care deține și exportă destul de mult țiței și se poate lăuda cu unul dintre cele mai mici prețuri pentru un litru de benzină (0,36 €), totuși salariul mediu pe economie scăzut, de 179 €, nu permite locuitorilor acestei țări să cumpere cantități mari de combustibil (501 litri).

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
pret
plin
salariu mediu