Unul din concesionarii celei mai noi exploatări de gaze din Marea Neagră vorbește despre un proces de vânzare a participației sale și reclamă amenzile ANRE

Unul din concesionarii celei mai noi exploatări de gaze din Marea Neagră vorbește despre un proces de vânzare a participației sale și reclamă amenzile ANRE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 oct 2023

Unul dintre cei 3 concesionari ai exploatării offshore de gaze naturale Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, unde producția a început la jumătatea anului trecut, pe 15 iunie, vorbește despre un proces de vânzare a participației sale la concesiune, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro. Asta în condițiile în care, încă din ultima parte a lui 2022, a fost deschisă o cameră de date a proiectului Midia Gas Development (MGD), pentru potențialii investitori interesați să se asocieze sau să cumpere dețineri la acesta.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești

Este vorba despre Petro Ventures Resources SRL (PVR), care deține 20% din drepturile și obligațiile aferente concesiunii. Compania este controlată de vehiculul juridic Petro Ventures (România) B.V., înregistrat în Olanda, cu acționariat nepublic, și îi are ca administratori pe Florin Bîlbîie, Diab Nemr și Sarkis Devlatian.

Amazon testează roboți umanoizi în depozitele sale din SUA CITEȘTE ȘI Amazon testează roboți umanoizi în depozitele sale din SUA

Ceilalți concesionari de la Midia sunt Black Sea Oil&Gas SA (BSOG, care are 70% din drepturi și obligații, plus statutul de operator) și Gas Plus Dacia SRL (10%).

Existența unei proceduri de vânzare de către PVR a participației sale la Midia este menționată într-unul din documentele multiplelor procese în care concesionarii se judecă cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), contestând amenzile primite de la Autoritate pentru pretinsa nerespectare a obligației legale impuse din 2022 tuturor producătorilor români de gaze, de a vinde la prețul reglementat de 150 lei/MWh cantitățile necesare de gaze rezultate din activitatea de producție internă curentă pentru asigurarea consumului clienților casnici și al producătorilor de energie termică care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

Managerii și directorii medicali ai spitalelor publice pot rămâne în funcții până la 70 de ani. Cum este justificată decizia CITEȘTE ȘI Managerii și directorii medicali ai spitalelor publice pot rămâne în funcții până la 70 de ani. Cum este justificată decizia

Contraargumentul concesionarilor de la Midia este că nu mai au nicio moleculă de gaz disponibilă pentru vânzare la preț reglementat pentru casnici și CET-uri întrucât și-au vândut întreaga producție în avans, iar contractul aferent, încheiat cu Engie Energy Management România, a fost semnat în 2020, cu peste 2 ani înainte de intrarea în vigoare a legislației ce prevede obligația pentru nerespectarea căreia sunt acum sancționate.

Petro Ventures Resources SRL a susținut în instanță că acțiunile de control ale ANRE și amenzile cu care s-au soldat acestea sunt abuzive și au produs ca prejudiciu pentru companie, printre altele, ″afectarea procesului de vânzare a cotei de participare a PVR în Proiectul MGD″, potrivit sursei citate.

VIDEO Prima News: Haos la rafturile magazinelor - Plafonat, dar mai scump. Sau același preț, dar a scăzut gramajul CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Haos la rafturile magazinelor - Plafonat, dar mai scump. Sau același preț, dar a scăzut gramajul

În ultima parte a anului trecut a fost creată o camera de date a proiectului MGD, pentru potențiali investitori interesați să se asocieze cu actualii concesionari sau să le cumpere participațiile. Un număr de 11 companii, printre care OMV Petrom și Romgaz, au solicitat accesul la camera de date, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

Cele circa 6 luni de producție de gaze de anul trecut, în care s-au extras cam 600 milioane metri cubi, le-au adus concesionarilor de la Midia profituri nete comulate în sumă de peste 1,2 miliarde lei, într-un an cu scumpiri istorice pe piețele angro europene, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la reducerea masivă a exporturilor de gaze în UE ale gigantului rus de stat Gazprom.

Prețul uleiului de măsline afectează costul mâncărurilor tradiționale din Italia și Spania CITEȘTE ȘI Prețul uleiului de măsline afectează costul mâncărurilor tradiționale din Italia și Spania

Mark Beacom, CEO-ul operatorului și principalului concesionar, BSOG, a declarat recent la Profit Energy.forum că, la Midia, există potențial de majorare a producției cu 25% față de nivelul actual și că gazele extrase în plus ca urmare a majorării ar putea fi vândute la prețul reglementat de 150 lei/MWh, pentru consumul casnicilor și CET-urilor.

Gazul nostru a înlocuit importurile din Rusia. Operațiunile au mers foarte bine și am fost bucuroși că producția ne-a depășit așteptările și că avem și potențial să o creștem cu 25%. Dacă vor fi temperaturi scăzute în această iarnă, să sperăm că vom putea pune la dispoziția pieței această cantitate suplimentară. În fiecare zi ne confruntăm cu o problemă de reglementare. Problema este: unde merge această producție, pe piața reglementată sau pe cea liberă? Aceasta este chestiunea. Când am început acest proiect, am avut și calcule de la finanțatori, care au insistat să avem un cumpărător cu rating bun pentru a prelua întreaga producție. Am făcut licitație și am vândut gazul înainte ca statul să reglementeze prețul. Pentru a ne onora în continuare contractul, suntem dispuși ca orice cantitate, peste ceea ce producem în prezent, să vindem 100% pe piața reglementată″, a punctat Beacom.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale offshore midia
gaze marea neagră
petro ventures resources
concesionari midia amenzi anre
reglementare preț gaze