EXCLUSIV Carlyle și BERD au solicitat crearea unei camere de date a singurului proiect nou offshore din Marea Neagră în vederea vânzării BSOG sau asocierii cu un alt jucător

EXCLUSIV Carlyle și BERD au solicitat crearea unei camere de date a singurului proiect nou offshore din Marea Neagră în vederea vânzării BSOG sau asocierii cu un alt jucător
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 nov 2022

Acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG) - fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, în vederea asocierii cu o terță parte sau chiar a vânzării companiei, au precizat pentru Profit.ro surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Carlyle Group este cel mai mare administrator de active de tip private equity din lume și care, prin intermediul unuia dintre fondurile sale de investiții specializat în energie, controlează compania Black Sea Oil&Gas, cel mai mare concesionar (70% din drepturi) și operatorul perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, unde producția a început la jumătatea lunii iunie.

Intenția de vânzare nu este surprinzătoare, grupul Carlyle fiind un fond de investiții și nu o companie de petrol și gaze, scopul final al oricărei investiții efectuată de acesta fiind ieșirea cât mai profitabilă din proiectele pe care le finanțează.

Solicitarea de deschidere a unei camere de date, însă, sugerează că există potențiali cumpărători care deja și-au manifestat interesul în proiect, fapt recunoscut și în răspunsul transmis Profit.ro:

INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie

"Carlyle și BERD evaluează semnalele privind interesul unor terțe părți (în proiectul MDG - n.r.). Acest lucru ar putea avea ca rezultat o asociere a BSOG cu un alt jucător, vânzarea sau, eventual, păstrarea de către Carlyle a investiției în companie”.

Întrebată dacă se intenționează vânzarea companiei sau doar a unei participații, dacă a fost primită vreo ofertă concretă și dacă eventualele companii interesate sunt deja prezente pe piața din România, BSOG a răspuns: “Cum este vorba despre un demers al acționarilor Black Sea Oil & Gas, nu suntem în măsură să oferim comentarii asupra celorlalte întrebări”.

Potrivit surselor Profit.ro, acționarii BSOG au solicitat permiterea accesului părților terțe interesate inclusiv la contractele semnate de companie, de exemplu cele cu Engie sau Transgaz.

În 2018, BSOG a a semnat un contract de preluare a producției pe 10 ani cu Engie.

La numai 3 luni de la declanșarea producției, BSOG a intenționat să-și majoreze producția, însă acest lucru a fost îngreunat de aspecte reglementatoare și legislative. În acest sens, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat recent un proiect de ordin prin care se introduce o excepție în cazul producătorilor și Transgaz, care se pot înțelege, pe o perioadă de 6 luni, asupra parametrilor de funcționare ai stațiilor de măsurare “în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale”.

Nou jucător pe piața regenerabilelor: Austriecii de la CCE vin să construiască în România. \ CITEȘTE ȘI Nou jucător pe piața regenerabilelor: Austriecii de la CCE vin să construiască în România. "România este foarte angajată să își extindă capacitatățile de energie regenerabilă, eforturile sale sunt cu mult peste media europeană."

Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana și Doina (aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze) descoperite în anul 1995, respectiv 2007 și a început producția, de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an, la mijlocul lunii iunie.

La finalul lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă s-a întânit cu reprezentanții grupului Carlyle.

Acționarii BSOG sunt grupul Carlyle și de BERD. Grupul Carlyle, prin fondul Carlyle International Energy Partners (CIEP), a achiziționat compania în august 2015, iar BERD a devenit acționar minoritar în luna noiembrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
vânzare
carlyle
cameră de date
berd