UPDATE Complexul Energetic Oltenia susține că nu are datorii la stat

UPDATE Complexul Energetic Oltenia susține că nu are datorii la stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 oct 2015

Complexul Energetic Oltenia susține, într-un comunicat de presă, că nu are datorii la stat și prezintă un certificat fiscal emis de ANAF, cu valabilitatea de 30 de zile, din care rezultă că societatea nu avea obligații de plată exigibile către bugetele statului la data de 31 august 2015. Pe de altă parte, datoriile restante ale Complexului pentru care ANAF a anunțat începerea executării silite erau înregistrate la data de 30 iunie 2015.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Suma plătită de CE Oltenia către bugetul de stat, în primele 9 luni ale acestui an, se ridică la valoarea de 413 milioane lei, din care numai în luna septembrie a fost achitată suma de 66 milioane lei. Societatea CE Oltenia nu a fost niciodată în situația de a fi executată silit de ANAF", se arată în comunicatul CE Oltenia. 

ANAF a început executarea silită a Complexului Energetic Oltenia pentru datorii restante la bugetele statului în sumă totală de circa 25 milioane lei.

Potrivit datelor ANAF, Fiscul a început executarea silită a CE Oltenia pentru datorii neplătite de 5,96 milioane lei la bugetul de stat, la care se adaugă restanțe de 14,53 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale, 0,57 milioane lei la bugetul asigurărilor de șomaj și 3,99 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Directorul general al Complexului, Laurențiu Ciurel, a fost trimis luna trecută în judecată de DNA în dosarul Ponta-Șova pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din perioada în care era director general al Complexului Turceni.

Potrivit DNA, complexurile energetice Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (circa 5,6 milioane euro), din care 2.737.054,27 lei reprezintă prejudiciul suferit de Complexul Rovinari și 16.939.402,52 lei – cel suferit de ComplexulTurceni. CE Oltenia, condus de Laurențiu Ciurel, nu s-a constituit parte civilă în dosar până la data finalizării rechizitoriului DNA în cauză, potrivit procurorilor.

Potrivit unor documente guvernamentale obținute în exclusivitate de Profit.ro, Complexul Energetic Oltenia și compania chineză de stat China Huadian Engineering intenționează să formeze o societate mixtă în parteneriat public-privat, Huadian Oltenia Energy SA, care să implementeze proiectul construirii unui nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, compania mixtă urmând să contracteze, în acest sens, un împrumut bancar în valoare de peste 574 milioane euro, reprezentând mai mult de două treimi din valoarea totală estimată a investiției, de 847,63 milioane euro.

CE Oltenia a disponibilizat în acest an aproape 2.000 de angajați, care au primit până la șase salarii medii brute drept compensații, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel că numărul salariaților producătorului de energie a ajuns la 15.400.

CE Oltenia a înregistrat un profit operațional (EBITDA) de 392,72 milioane lei în primul semestru din 2015, triplu față de rezultatul similar aferent primei jumătăți a anului trecut, și o cifră de afaceri de 1,231 miliarde lei, cu 4,85% mai mare decât în S1 2014. Profitul brut a fost de 13,562 milioane lei, față de o pierdere de 193,52 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

"Rezultatul brut obținut a fost puternic influențat atât de faptul că nu au fost achiziționate certificatele de emisii de CO2 aferente producției de energie din semestrul I, cât și de pierderea înregistrată din activitatea financiară", se arată în ultimul raport semestrial al companiei.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
anaf
executare silita