Vast Resources și-a majorat producția de cupru la Băița și estimează că mina va trece în curând pe profit

Vast Resources și-a majorat producția de cupru la Băița și estimează că mina va trece în curând pe profit
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 apr 2023

Compania britanică Vast Resources și-a majorat producția de concentrat de cupru la mina polimetalică de la Băița Plai în primul trimestru și estimează că mina va atinge pragul de rentabilitate până la jumătatea anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția de concentrat de cupru la mina de la Băița a crescut cu 4,9% în primul trimestru, la 475 tone metrice uscate (dmt), de la 453 tone în precedentele trei luni. Producția totală de minereu s-a majorat cu 19,5% în perioada analizată, până la 20.728 tone.

Vânzările de concentrat de cupru au scăzut însă la 459 de tone, de la 488 de tone în ultimul trimestru din 2022. Calitatea medie a concentratului de cupru a fost stabilă la 23%.

FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE CITEȘTE ȘI FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE

În martie au fost întâlnite grade mai mici de cupru în concentrat, în parte datorită lucrărilor intense de dezvoltare, precum și din cauza restricțiilor de acces în contextul pregătirilor pentru noi operațiuni de foraj. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, compania s-a declarat încrezătoare că mina ar fi atins pragul de rentabilitate operațională în martie.

“Conducerea și personalul minei au ca obiectiv atingerea pragului de rentabilitate operațională și, până în iunie 2023, a capacității nominale de 14.000 de tone pe lună”, potrivit Vast Resources.

Separat, compania britanică a anunțat că a vândut acțiuni în valoare de aproximativ 979.000 de lire sterline (1,1 milioane euro) printr-un plasament privat, fonduri ce vor fi folosite pentru modernizarea echipamentelor subterane la Băița și pentru continuarea programului de foraj.

Vast Resources a precizat că a recurs la vânzarea de acțiuni din cauza întârzierilor cu recuperarea unui lot istoric de 129.400 de carate de diamante brute, aflate în custodie la banca centrală din Zimbabwe.

“Acest plasament asigură lichidități până la finalizarea soluționării, preconizată pentru sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai 2023”, potrivit companiei.

EXCLUSIV Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră au atacat în instanță taxa de solidaritate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră au atacat în instanță taxa de solidaritate

Plasamentul s-a realizat la un preț de 0,46 pence/acțiune, cu 9,8% sub prețul de la închiderea tranzacțiilor marți.

Titlurile Vast Resources s-au depreciat cu 8,8% în prima parte a sesiunii bursiere miercuri, până la 0,47 pence.

Vast Resources a intrat pe piața românească în 2014, prin achiziția unei participații inițiale de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune în 2020.

Compania și-a majorat ulterior deținerea la 100%, în schimbul sumei de 4,84 milioane de lire sterline (circa 6,4 milioane dolari) în acțiuni proprii.

Britanicii dețin în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava, în prezent aflată în perioadă de îngrijire și întreținere. Compania caută noi creditori pentru finanțarea extinderii proiectului și reluarea producției.

Pe lângă operațiunile din România, Vast Resources deține o participație indirectă de 24,5% dintr-un proiect minier în Tadjikistan și poartă discuții privind un acord de exploatare în regim joint-venture la o mină de diamante din Zimbabwe.

viewscnt
Afla mai multe despre
baita plai
mina polimetalica baita plai
vast resources
crestere productie baita plai
concentrat cupru