Veniturile salariale ale CEO-ului Exxon, în creștere cu peste 50%. 1 miliard de dolari din cele 9 aduse de strategia de optimizare a portofoliului gigantului american a provenit de la Romgaz

Veniturile salariale ale CEO-ului Exxon, în creștere cu peste 50%. 1 miliard de dolari din cele 9 aduse de strategia de optimizare a portofoliului gigantului american a provenit de la Romgaz
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 apr 2023

Darren Woods, CEO-ul Exxon Mobil Corp, gigantul petrolier care anul trecut a încasat peste un miliard de dolari de la Romgaz, pentru preluarea companiilor care dețineu o participație de 50% în cel mai important proiect offshore din România, a beneficiat în 2022 de o creștere a veniturilor salariale cu 52% în 2022, ceea ce face ca remunerația sa totală să fie mai mare decât cea a omologilor săi de la Goldman Sachs Group Inc. sau JPMorgan Chase & Co.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dincolo de evoluția bursieră spectaculoasă ca urmare a exploziei prețurilor la produsele energetice, anul trecut Exxon a înstrăinat mai multe active, printre care și participația în Neptun Deep, pentru care a încasat aproximativ un miliard de dolari, ca parte a unui plan de optimizare a portofoliului care a redus costurile gigantului american cu 9 miliarde de dolari în 2022.

Veniturile salariale ale lui Darren Woods Woods au totalizat 35,9 milioane de dolari anul trecut, în principal ca urmare a evoluției cotațiilor bursiere ale grupului.

FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE CITEȘTE ȘI FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE

Potrivit Bloomberg, Woods a beneficiat, de asemenea, de o creștere cu 10% a salariului său din 2023, care a ajuns la 1,9 milioane de dolari.

Situația CEO-ului Exxon este contrară celei a celorlalți președinți executivi, mai ales din domeniul financiar sau IT, ale căror venituri fie stagnează, fie sunt chiar micșorate după un an dificil pentru piețe.

Prin comparație, compensația totală a CEO-ului Chevron Corp., Mike Wirth, a crescut cu doar 4% în 2022, la 23,6 milioane de dolari, în timp ce Jamie Dimon de la JPMorgan și David Solomon de la Goldman au încasat 34,5 milioane de dolari, respectiv, 25 de milioane de dolari.

CEO-ul demisonar al Shell Plc, Ben van Beurden, a primit o creștere de 53%, dar salariul lui a totalizat doar 9,7 milioane de lire sterline (12,1 milioane de dolari) anul trecut.

Explozia prețurilor la produsele energetice de anul trecut a făcut ca atât profitul, cât și cotațiile Exxon să atingă maxime record.

FOTO Clienții Hidroelectrica au din nou acces la secțiunea facturi… deocamdată doar la cele emise anul trecut CITEȘTE ȘI FOTO Clienții Hidroelectrica au din nou acces la secțiunea facturi… deocamdată doar la cele emise anul trecut

Președintele SUA Joe Biden a acuzat compania că face „mai mulți bani decât Dumnezeu”.

Woods și-a apărat atât compania, cât și, indirect, propriile venituri din 2022, afirmând că investițiile agresive ale Exxon de dinainte și din timpul pandemiei au fost esențiale pentru a menține piețele aprovizionate cu energie atunci când a apărut penuria.

„Munca noastră a început cu ani în urmă, cu mult înainte de pandemie, și am ales să investim în mod contraciclic”, a spus el în ianuarie.

Strategia lui Woods s-a bazat, de asemenea, pe o reducere agresivă a costurilor. De exemplu, costurile cu forța de muncă au coborât la cel mai scăzut nivel de la fuziunea cu Mobil în urmă cu mai bine de două decenii.

Tranzacția Romgaz-ExxonMobil, în valoare de 1,06 miliarde dolari, a fost finalizată pe 1 august. Acum, Romgaz vrea să schimbe denumirea fostei subsidiare a americanilor în Romgaz Black Sea Limited.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
romgaz
woods
venituri
salariu